Premijer Belgije u Beogradu: Vučić i Brnabić se sastali sa Šarlom Mišelom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, nešto posle 11.30 časova, sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom. 

Predsednik Srbije i premijer Belgije sastali su se i sinoć, po dolasku Mišela u Beograd, a kako je Vučić na tviter nalogu objavio razgovarali su o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije i regionalnoj saradnji.

Premijer Belgije doputovao je u utorak u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prethodno je premijerka Ana Brnabić imala sastanak sa njenim belgijskim kolegom, Šarlom Mišelom,  na kojem su razgovarali u Palati Srbija o bilatralnim i ekonomskim odnosima, odnosima u regionu, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora, Brnabić je zahvalila gostu na poseti i spremnosti da, kako je rekla, sasluša, čuje i razume "našu logiku" i to šta se dešava i regionu, kao i to šta smo uradili na putu naših evropskih integracija.

Kao važnu oblast istakla je regionalnu sardanju i u tom smislu navela značaj dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Premijer Mišel je poručio da je u Srbiji kako bi ojačao bilateralne odnose dve zemlje, ističući da postoji prostor za dalji razvoj saradnje u različitim oblastima i poručio da je Belgija odlučna u tome da igra aktivnu ulogu kako bi se bolje razumeli odnosi u ovom regionu, čime bi se ostvarila stabilnost i iskrenost u odnosima.

Istakao je da je strateško pitanje EU na koji način može da vidi odnos sa celim regionom, ne samo sa Srbijom, već sa svim zemljama, uz istovremeno poštovanje istorije i razičitih tačaka gledišta.

“Ideja je zapravo da uložimo zajednički napor da na iskrenim osnovama osigurnamo stabilnost i prosperitet. Za mene je važna ta garancija stabilnosti i želim da čujem vaše argumenet i kako razmišljate. Važno je da se vidi logika u razmišljanju pri odabiru određenih odluka”, rekao je brelgijski premijer.

O odnosima između regiona i EU, podsetio je, biće reči u Sofiji, na samitu u maju i tokom budućih sastanaka.

Zahvalio je predsednici vlade na otvorenom razgovoru i dodao da se nada da će današnji razgovori biti dodatni elan u razgovorima Srbije i EU.

Brnabić je navela da je sa gostom iz Belgije razgovarala i o tome šta je Srbija do sada uradila na putu evropskih integracija i zahvalila na podršci te zemlje u otvaranju novih poglavanja, ali na tehničkoj pomoći u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala.

U tom smsilu, podvukla je dobru saradnju srpske i belgijske policije protiv organizovanog kriminala, a sa njom se saglasio i belgijski premijer, koji je naveo da su vidljivi rezultati takve saradnje, te da je treba nastaviti.

 

tanjug.rs
Foto: twitter/predsednikrs, twitter/serbianpm

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:15 Serija: Suze moje sestre
15:15 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
21:00 Goli život
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live