Izvor:
05.05.2018 u 01:31
0

SKUPŠTINA NASTAVLJA SA RADOM U PONEDELJAK: Rasprava o amandmanima o vojnom obrazovanju!

Skupština Srbije nastaviće u ponedeljak od 10.00 časova sa radom četvrte sednice Prvog redovnog zasedanja u 2018. godini na kojoj će biti nastavljena rasprava o amandmanima na Predlog zakona o vojnom obrazovanju.

Današnjoj sednici prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je naveo da Vojska Srbije nikada nije bila politička institucija, te da se striktno vodi računa da se poštuju pravila koja su u vojsci. Dodao je da će ukoliko se usvoji set zakona iz oblasti odbrane u Vojsci Srbije ponovo biti oficir zadužen za moral i dodao da se to ne reguliše zakonom, već je nešto što vojska nosi, uvek je nosila i uvek će nositi. Odgovarajući na primedbu poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete da Srbi sa KiM ne mogu da služe vojsku u Vojsci Srbije, jer imaju administrativni problem, odnosno sudovi u centralnoj Srbiji neće da im izdaju potvrdu o tome da nisu kažnjavani, a da kada bi uzeli od kosovskih sudova takvu potvrdu, ona ne bi bila prihvaćena u Srbiji,

Vulin je kazao da će se pronaći drugi mehanizmi da se reši ovaj problem.

– To nije jedini problem, ima više problema kada je u pitanju pravosudna mreža, jer mi nećemo i ne možemo prihvatiti nikada pečate nikakvih kosovskih institucija, ali možemo da vidimo koji su drugi mehanizmi da rešimo taj problem. Biće im omogućeno – kazao je Vulin.

On je podsetio da je u vreme dok je bio direktor Kancelarije za KiM dogovoreno da dva đaka sa KiM bez ikakvih uslova imaju pravo da se upišu na Vojnu akademiju, samo da budu odatle. Dodao je da i danas u Vojsci Srbije ima pripadnika sa KiM, koji skoro svakodnevno putuju, jer žive tamo. Vulin je na primedbe poslanika SRS da Srbija treba da sklopi savez sa ODKB i prekine svaku saradnju sa NATO ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja. Na Predlog zakona o vojnom obrazovanju poslanici su podneli ukupno 653 amandmana, a Vlada je predložila Narodnoj skupštini da prihvati jedan amandman. Na sve predložene zakone iz oblasti odbrane podneto je ukupno 1.600 amandmana.

Na dnevnom redu četvrte sednice Prvog redovnog zasedanja, koja je počela usvajanjem dnevnog reda 24. aprila, nalazi se 14 tačaka, jer su pored 13 tačaka koje je predložila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, poslanici usvojili da se na dnevnom redu nađe i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine, koji je predložila Srpska radikalna stranka.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter