Izvor:
05.05.2018 u 17:12
0

MINISTAR DAČIĆ POSETIO NEPALSKU PRIVREDNU KOMORU: Postignut napredak u ekonomskoj saradnji dve države!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Nepalu, posetio je u Katmanduu Nepalsku privrednu komoru.

U razgovoru sa članovima Privredne komore Nepala i ugladnim zvanicama, šef srpske diplomatije istakao je da su odnosi Srbije i Nepala tradicionalno dobri, da su zasnovani na uzajamnom razumevanju i poverenju.

Naglasio je da sledeće, 2019. godine, Srbija i Nepal obeležavaju 60 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa i izrazio nadu da će i privrednici Srbije i Nepala biti deo obeležavanja ove značajne godišnjice, kako bi se odnosi razvijali još snažnije.

– Vrlo me raduje napredak koji smo poslednjih godina postigli u ekonomskoj saradnji između Srbije i Nepala, posebno kroz prisustvo nepalskih kompanija u Srbiji. Tu svakako najpre mislim na „CG Corp”, koja posluje u okviru ''Chaudhary group'' iz Katmandua, i koja je 5. oktobra 2017. godine u Rumi otvorila svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju nudli i drugih polugotovih jela od testenina – rekao je Dačić.

Ministar je podvukao je da je Srbija je zainteresovana za unapređenje ekonomskih odnosa sa Nepalom, kako na nivou povećanja robne razmene, tako i na nivou investicija i učešća u infrastrukturnim i drugim projektima u Nepalu.

Dačić je istakao da srpska ekonomija ima snažan poljoprivredni potencijal i da smo zainteresovani da Nepalu ponudimo poljoprivredne proizvode, i saradnju u oblasti naučno-tehničke saradnje u poljoprivredi.

– Smatram da je današnji susret prvi korak u uspostavljanju direktnih kontakata privrednih komora Srbije i Nepala, i nadamo se da ćemo imati priliku da neke od prisutnih privrednika uskoro vidimo u Srbiji – istakao je šef srpske diplomatije.

Imajući u vidu udaljenost tržišta i nedovoljno poznavanje privrednih potencijala dve zemlje, Dačić je predložio češće susrete srpskih i nepalskih privrednika, organizovanje promotivnih aktivnosti u cilju prezentovanja privreda i njihovih mogućnosti za saradnju.

Nepalski privrednici prihvatili su predlog da dođu u posetu Srbiji i poseta će biti realizovana u septembru.

– Uveravam vas da ćete u Vladi Republike Srbije, odnosno Privrednoj komori i nadležnim ekonomskim institucijama, a naravno i našoj Ambasadi u Nju Delhiju, imati kompetentne i blagonaklone sagovornike, koji vam stoje na raspolaganju za sve informacije, podatke i savete koji su vam potrebni u proceni vaših interesa i prilika za poslovanje u našoj zemlji. Nadam se da ćemo se vrlo brzo sresti u Srbiji, gde ste uvek dobrodošli – zaključio je u obraćanju ministar Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter