Izvor:
11.05.2018 u 17:13
0

Gojković: Važno je da EU perspektiva bude kredibilna!

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je danas da je Srbija privržena procesima evrointegracija kroz poštovanje principa i kriterijuma za pridruživanje.

Gojković je na konferenciji "Idejom EU do mira i razvoja" istakla da je važno da ta perspektiva bude kredibilna i konkretna sa vidljivim ciljevima koje postavlja snažna i stabilna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima se taj projekat zasniva.

Kako je istakla, važan deo snage Evropske unije leži upravo u njenom proširenju.

Gojković je podsetila da su ideje Roberta Šumana, koje je pre skoro sedam decenija objavio u deklaraciji, kojom je uspostavljen temelj današnje, savremene Evrope, nastale kao nada, spas i najbolji odgovor na više puta ratom razorenu i osiromašenu Evropu, aktuelne i danas.

Napomenula je da se Evropska unija suočava sa možda najvećim izazovima od svog osnivanja – a to su pitanja terorizma, nelegalnih migracija, još uvek prisutnih posledica ekonomske krize, nerešenih konflikata u Evropi i na Bliskom Istoku, Bregzita…

"Svi ovi izazovi ne zaobilaze ni naš region. Zbog toga je od velikog značaja da odnosi i saradnja u regionu budu izgrađeni na temeljima međusobnog uvažavanja, poverenja i razumevanja, radi izgradnje stabilnosti i obezbeđivanja trajnog mira u regionu", istakla je Gojković.

Gojković je navela da je Srbija pokazala da preduzima odmerene i odgovorne poteze kako bi umanjila svaku vrstu tenzija i kako bi se pažnja usmerila na agendu za budućnost.

Predsednik skupštinskog odbora za evrposke integracije Nenad Čanak rekao je na otvaranju konferencije da je njen cilj da se pokaže nedvosmislena namera Srbije da svoj evropski put zadrži i ubrza.

Podsetio je da se većina u parlamentu izjašnjava za EU kao cilj, da postoje razlike u viđenju pojedinih problema, ali da je ideja da te razlike nestanu.

"EU kao naš cilj ne bi smela da poznaje razlike između pozicije i opozicije, jer nam je svima zajednički cilj da građani žive bolje. Mislim da je EU ideja koja će mnoge danasnje nesporazume staviti u istoriju gde im je i mesto i da ćemo biti u situaciji da budemo građani jedne jedinstvene, prosperitetne i slobodne Evrope", poručio je Čanak.

tanjug.rs
Foto: Twitter/Tanjug INFO, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter