Izvor:
14.05.2018 u 22:16
0

IVICA DAČIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA: „Sprovesti sve što je dogovoreno bez uslovljavanja“!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Njujorku da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja iskljucivo putem dijaloga.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj tromesečnom izveštaju o Kosovu, ocenio da je situacija na KiM i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo jošuvek više nego potrebno.

Dačić je kritikovao članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu.

"Nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i sl. nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva. Ona samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine", istakao je Dačić.

On je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku. "Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga".

"SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona", poručio je Dačić na sednici SB UN.

Dačić je istakao i da ne može i ne sme biti mesta za selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano menjanje postignutog sporazuma.

"ZSO mora biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom", ukazao je ministar i dodao da se opravdano sumnja u iskrenost sa kojom Priština sa zakašnjenjem od pet godina ulazi u ovaj proces, uprkos deklarativnim najavama da će biti preduzete određene aktivnosti oko ZSO.

Dačić je, istovremeno, podržao poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa za temeljnu istragu dogadaja od 26. marta, kada je uhapšen šef vladine kancelarije za KiM Marko Đuric, navodeci da je potrebno "preduzeti odgovarajuce korektivne mere u slucaju nepoštovanja ljudskih prava".

tanjug.rs
Foto: mfa.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter