Izvor:
17.05.2018 u 14:58
0

Stefanović: Borba protiv terorizma nije posao za jednu zemlju!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otvorio je danas seminar o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala u Ambasadi Francuske u Beogradu i poručio da je međunarodna policijska saradnja važan preduslov za uspešnu borbu protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, kao i potencijalnog terorizma.

"Kriminalne grupe ne poznaju granice i za njih ne postoje ni prepreke, ni etničke barijere, ni druge smetnje u saradnji. Svedoci smo terorističkih napada koji nažalost nisu zaobišli ni Francusku. Borba protiv terorizma i organizovanog kriminala ne može da se vodi na jednom koloseku i ne može da bude posao jedne zemlje", kazao je ministar.

Dodao je da se, kako bi se krijumčarima ljudi i potencijalnim teroristima stalo na put, mora delovati udruženo.

"Upravo takva vrsta saradnje odlikuje partnerstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Francuske koje se godinama unazad unapređuje i produbljuje", kazao je Stefanović i naveo da je saradnji dve policije doprinelo i potpisivanje protokola o osnivanju stalne kriminalističko obaveštajne jedinice dva ministarstva 2016. godine.

Srpska policija sa francuskom policijom ostvaruje jednu od najintenzivnijih saradnji, kazao je Stefanović i dodao da o tome svedoči i razmena oko 2.000 operativnih informacija na godišnjem nivou, te da saradnji doprinose i tvining projekti.

"Srbija je zemlja otvorena za saradnju, spremni smo da se zajedno borimo za bolji život i sigurnost svih građana Evrope, stvorimo bolju perspektivu generacijama koje dolaze. Ministarstvo unutrašnjih poslova i svi naši pripadnici nastaviće da budu pouzdan partner u borbi protiv savremenih izazova i pretnji i da budu neko na koga Francuska može da se osloni", kazao je Stefanović.

Podsetio je da su Srbija i Francuska tradicionalno prijateljske zemlje, koje su zajedno prošle dug put i ostvarile značajan napredak u političkoj, bezbednosnoj, ekonomskoj saradnji.

"U godini kada slavimo jubilej 100 godina od završetka Velikog rata i savezništa u tom ratu u kojem su Srbija i Francuska iskovale neraskidivo prijateljstvo treba da podsetimo da su naši dobri odnosi dokazani u ratovima koji su vođeni, ali i time što danas zajedno čuvamo mir u Evropi", naveo je ministar unutrašnjih poslova.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kazao je da je saradnje Srbije i Francuske, kako na planu pravosuđa, tako i na polju unutrašnje bezbednosti, odlična i da Francuska podržava napore Srbije da sprovede neophodne reforme u oblasti vladavine prava u okviru pregovora o poglavljima 23 i 24 u procesu evropskih integracija.

"Prioritet operativne saradnje između francuske i srpske policije je borba protiv terorizma, ilegalne trgovine oružjem i protiv ilegalnih migracija", kazao je Mondolini i dodao da je pravosudna bilateralna saradnja dve zemlje izuzetna, te da počiva na modernim instrumentima saradnje.

Navodeći da je 10. aprila 2013. godine potpisana zajednička francusko-srpska deklaracija o saradnji u oblasti organizovanog kriminala, Mondolini je kazao da je to po prvi put da je Francuska potpisala jedan takav protokol sa nekom zemljom izvan EU.

"Ovaj instrument međunarodne saradnje je najrazvijenija forma borbe protiv mreža organizovanog kriminala i omogućava da se ujedine pravosudna i policijska sredstva svake od ovih država kako bi se rasformisale te mreže sa moćnom strukturom. To pokazuje volju Srbije da se otvori za instrumente pravosudne saradnje koji su stvoreni u okviru EU", kazao je Mondolini.

Direktorka Nacionalnog instituta za visoke studije bezbednosti i pravde (INHESJ), koji je organizator dvodnevnog seminara u Beogradu, Elen Kazo – Šarl navela je da su i ispred Srbije i Francuske izazovi koji su zajednički za sve evropske zemlje.

"Kriminalne mreže deluju prekogranično, ilegalna trgovina oružjem, narkoticima i ljudima se grana ovde kao i u našoj zemlji. Srbiju, kao i Francusku, pogađaju radikalizacija među mladima i povratak džihadista sa Bliskog istoka", kazala je Kazo Šarl.

Dodala je da je saradnja između srpske i francuske policije realnost, posebno u borbi protiv terorizma, ali da mora još da bude jača, kao i saradnja između pravosudnih organa Srbije i Francuske.

INHESJ je osnovan 2009. godine, a bavi se pripremom kadra visokog nivoa iz Francuske ili stranih zemalja za vršenje dužnosti u oblastima bezbednosti i pravde. Poverene su mu tri misije i to: misija obuke, studijska i istraživačka misija i misija strateškog razmatranja.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter