BRNABIĆ: Saradnja i evropski put-ključ prosperiteta regiona!

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Ocenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda. 

Ona je istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru "Berlinskog procesa" zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dve države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.

Predsednica vlade ponovila je da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu evrointegracija.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rešavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprineti stabilizaciji regiona.

Prema rečima premijerke, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Ponovila je da je Srbija posvećena i implementaciji dogovorenih sporazuma u okviru dijaloga i da očekuje da i druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, naglašavajući da zajednica srpskih opština nije formirana i nakon pet godina od potpisivanja sporazuma.

Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mešovite komisije za unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/Тovarisc Lanke

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live