DRECUN: Građani će se izjašnjavati o rešenju sa KiM!

 

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da će, ako se postigne sporazum sa Prištinom koji bi regulisao konačni status Kosmeta, biti neophodno da se građani Srbije izjasne o tome.

"Da li je to referendum, da li su to možda izbori, ali i jedno i drugo izjašnjavanje je demokratsko", rekao je Drecun i naveo da za sada postoji veliki otpor i Prištine i zapadnih zemalja da se o statusu Kosmeta uopšte razgovara, jer misle da je to pitanje zatvoreno.

Drecun je rekao da će se tek videti na koji način bi građani Srbije mogli da se izjasne - ako se postigne sporazum sa Prištinom, koji će regulisati konačni status Kosmeta, a koji će biti potpuno drugačiji od onoga što se sada nameće kao jednostrano rešenje.

Istakao je da među zemljama koje nisu priznale Kosovo ima i pet članica EU.

"I najveće zemlje na svetu, i geografski i po broju stanovnika. I Kina, Rusija, Indija... Vidite da većina čovečanstva ne priznaje tu samoproglašenu državu, da mnoge države povlače priznanje, a sada smo utvrdili i kako se priznanje nekih majušnih država dobijalo a radilo se i novcem, i obećanjima, i pritiscima i pretnjama", rekao je Drecun.

Dodao je da i Priština i zapadne zemlje računaju na to da će moći preko pritisaka, čak i ucena, da nateraju Srbiju da se odrekne dela svoje teritorije.

"Onog trenutka kada vodećim zapadnim državama bude potpuno jasno da Srbija neće podleći pritiscima, čak ni po cenu neulaska u EU, da ce insistirati na tome da se problem Kosmeta reši kompromisom - mislim da će onda zapad morati da krene tim putem i da direktivu Prištini", rekao je Drecun i dodao da su SAD adresa sa kojom može da se razgovara.

Komentarišući navode prištinskog koordinatora za dijalog sa Beogradom da je priča o ZSO gubljenje vremena, Drecun je rekao da onda nije trebalo ni da ulaze u proces normalizacije odnosa.

"Ključan deo tog dogovora je ZSO. Mi želimo da institucionalno zaštitimo položaj srpskog naroda, njegove slobode i prava, da mu omogućimo da živi normalno, ne da bude činilac drugog i trećeg reda, i zato smo pristupili u proces normalizacije odnosa", kaže predsednik Odbora za KiM ističe da je reč o pokušaju da se potpuno odbaci briselski proces i dogovori koji su postignuti.

"Stvara se zadati ambijent za rad tima koji treba da definiše statut ZSO, kojem se unapred poručuje da sve to što radi ne treba da bude u skladu sa Briselskim sporazumom, nego sa tzv. ustavom, a to je i Ramuš Haradinaj uradio. Dakle, neodgovorno, provokativno ponašanje Prištine, suprotno od onoga što je dogovoreno i što bi trebalo da bude i interes Albanaca", dodao je Drecun.

On je rekao i da će to što Euleks 14. juna završava misiju u južnoj srpskoj pokrajini dodatno destabilizovati srpski narod, kao i da je to u punoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

"Institucije koje funkcionišu u našoj južnoj pokrajini, nemaju potreban kapacitet da obezbede puno poštovanje prava u sloboda srpskog naroda, jer ga diskriminišu. Zato je neophodno aktivno medunarodno učešće u tim institucijama, a ne nekakav posmatrački status. Čini mi se da ce ova suštinska redukcija mandata Euleksa biti u punoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da je u potpunosti usklađena sa odbačenim Ahtisarijevim planom, koji predviđa dinamiku i korake ka punom zaokruživanju samoproglašene državnosti Kosova", rekao je Drecun.

Dodao je da se savetodavnom ulogom menja mandat i izlazi iz statusno neutralnog okvira, kao i da će ova odluka dodatno destabilizovati srpski narod i oduzeti mu mogućnost da "kako tako" ostvari svoja prava.

Poručio je da srpske vlasti nisu zadovoljne ukupnim rezultatima Euleksa.

"Upravo zbog toga što se on nije ponašao statusno neutralno u najvećem delu svoje misije. Bilo je mnogo optužbi za korupciju, mada su one dolazile iznutra. Ali kakav god da je, on je predstavljao neku šansu", rekao je Drecun.

Govoreći o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednik Odbora za KiM je zaključio da u Prištini, a i kod vodećih zapadnih zemalja, nema političke volje da se to reši.

"U protivnom bismo imali mnogo ozbiljniju istragu. Prvo je bio pokušaj da se odgovornost prebaci na Beograd, a kada im to nije uspelo, probali su da sve to malo gurnu u zaborav... Sada vidimo neke besmislene argumente - te bila je magla, te kamere nisu radile. Sve to govori da ne postoji politička volja da se razreši ubistvo Olivera Ivanovića", rekao je Drecun.

 

Izvor: Kurir
Foto: YouTube Printscreen/N1

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live