Izvor:
26.05.2018 u 21:39
0

Briselski sporazum samo mrtvo slovo na papiru: Priština provocira, a Evropska unija ćuti!

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, još jednom je oćutala na opasne poruke sa albanske strane, ovoga puta kooordinatora za dijalog Avnija Arifija, prema čijem mišljenju se razgovorima o Zajednici srpskih opština "gubi vreme".

Ni na Arifijev stav da "nije zaintersovan" za nastavak tehničkih pregovora sa srpskom stranom, Brisel nije odreagovao, a Beogradu je preostalo samo da nagađa da li će se ZSO ikada formirati onako kako je to dogovoreno u prisusustvu evropskih zvaničnika.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je tim povodom konstatovao da nikoga ne interesuje to što Albanci ništa od obaveza ne ispunjavaju, a naročito ne one koji su priznali nezavisnost Kosova:

– Na tu izjavu niko ne reaguje, svi ćute. Živimo u dvostrukim standardima. Nešto važi za nas, nešto za njih. Tako je bilo i biće. Ne treba da očekujemo da će biti mnogo bolje, već da će biti teško. Zato se mi i borimo za bolji položaj i trudimo se da budemo poštovaniji u svetu.

Vučić je podsetio da je svojevremeno Dejvid Mekalister (izvestilac EP za Srbiju) bio fer, pa je rekao albanskom premijeru Ediju Rami da bi, da je Srbija učinila nekom Albancu ono što je učinjeno Marku Đuriću u Prištini, Vučić bio obešen nasred Ujedinjenih nacija.

Arifijeve reči prokomentarisao je i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM:

– Kada učesnik u jednom pregovaračkom procesu kaže da je gubljenje vremena razgovor o nekom nesprovedenom sporazumu, onda nešto nije u redu ili sa pregovaračem ili sa pregovaračkim procesom. Očekujemo da nam EU razjasni ovu nedoumicu.

Bivša šefica prištinskog tehničkog pregovaračkog tima Edita Tahiri juče je izjavila da osnivanje Zajednice srpskih opština predstavlja rizik za Kosovo, jer bi, kako je ocenila, u ovoj fazi Beograd mogao da traži dodatne nadležnosti za ZSO.

Na pitanje "Novosti" o izjavama iz Prištine, portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič ponovila je staru "mantru" da EU očekuje da svi sporazumi budu odmah primenjeni.

Upravljački tim za osnivanje ZSO, u kome je četvoro predstavnika Srba sa KiM, inače, već uveliko radi na Nacrtu statuta zajednice i očekuje se da njegov tekst bude gotov do kraja jula, kao što nalažu poslednji rokovi zadati u Briselu. Nacrt će posle toga biti predstavljen u dijalogu, a da bi ZSO uopšte mogla da se formira, Priština mora da izmeni svoje zakone.

novosti.rs
Foto: Twitter/HashimThaciRKS, twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter