Izvor:
01.06.2018 u 18:00
0

DAČIĆ: U avgustu kreće borba u UN oko sednica o KiM!

Ministarstvo spoljnih poslova je u prethodnih šest meseci radilo na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, evropskim integracijama i unapređenju saradnje sa državama regiona, rekao je ministar Ivica Dačić i dodao da u avgustu predstoji borba da se sednice SB UN o Kosovu odvijaju na isti način kao do sada.

Dačić je na skupštinskom Odboru za spoljne poslove kazao da postoji intencija Kosova da se završi mandat UNMIK-a na toj teritoriji, da se prorede, ukinu ili zatvore za javnost sednice Saveta bezbenosti UN o Kosovu.

"To je za nas neprihvatljivo. Videćemo kako će se dalje odvijati rasprava o tome. U maju nije bilo problema, međutim u avgustu je predsedavajcuha Velika Britanija i velika je verovatnoća da će se pokrenuti ta pitanja. Predstojaće borba oko toga", kazao je ministar.

On je dodao da najnoviji događaji na KiM pokazuju da misija UNMIK-a treba da ostane u nesmanjenom formatu i da i dalje redovno treba da se raspravlja o Kosovu na sednicama SB UN.

Dačić je poručio da Kosovo nema šanse da postane član UNESKO-a, jer, kako kaže, ne postoji mogućnost da imaju dovoljan broj glasova.

Kada je reč o Interpolu, Kosovo se, dodaje Dačić, prijavilo za članstvo.

"Juče smo imali sastanak sa MUP-om i mi razgovaramo o tome. Prijavili su se za članstvo, zasedanje je u novembru u Dubaiju, videćemo kakva će situacija biti. Mislim da postoji obmanjivanje od Prištine da će se (njihovim ulaskom) pojačati saradnja u borbi protiv kriminala i korupcije, međutim saradnja postoji i sada rezolucijom 1244", rekao je ministar.

Šef srpske dilomatije je primetio i da su zemlje koje su priznale Kosovo nezadovoljne zbog njihovih jednostranih poteza.

Takođe, rekao je da Kosovo nikada neće moći da bude član OEBS-a.

Predstavljajući izveštaj o radu ministarstva na skupštinskom odboru, Dačić je rekao da je Srbija izložena velikim pritiscima u vezi sa KiM, navodeći da pojedine zemlje čak šalju proteste zemljama koje su povukle priznanje Kosova.

"Ali mogu vam reći da sam siguran da će biti nastavljen trend povlačenja priznanja Kosova od velikog broja zemalja. Neke od tim zemalja imaju probleme na svojoj teritoriji", rekao je Dačić.

On je naveo da je dao nalog da borba za KiM bude prioritet srpske diplomatske mreže, ali i ukazao da je situacija sa priznanjem Kosova nejasna u mnogim zemalja jer, kako kaže, ne postoji "papir" o priznanju, te kao primer naveo Egipat.

Dodao je i da povlačenje priznanja Kosova pokazuje da je proces reverzibilan.

Dačić je rekao da je u prethodnih šest meseci razgovarao sa 36 ministara spoljnih poslova i da radi na tome da države koje su priznale Kosovo povuku priznanje, a upitao je i zašto se neko time nije bavio ranije.

"Ili je neko mislio da je to nemoguće, ili nekom nije bilo stalo, ili je neko jedva čekao da to skinemo sa dnevnog reda", kaže Dačić, a onda i konstatovao da to nije laka borba.

"To je borba Davida i Golijata, ali mislim da smo pokazali da možemo da pobedimo i u tim uslovima, ako imamo volju želju i snagu da se time bavimo", poručio je Dačić.

Naveo je da Srbija hoće da popravlja odnose sa zapadnim zemljama, da traži zajedničke interese, ali da postoji "taj problem različitog razumevanja Kosova".

"Veliko je pitanje možemo li naći zajednički interes i adekvatan pristup koji nas neće stalno konfrontirati. Mi moramo da branimo svoje interese, ali tako da ostavimo prostor za dalje razgovore", rekao je on.

tanjug.rs
Foto: mfa.gov.rs, Twitter/lilyslynch

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter