Izvor:
07.06.2018 u 16:32
0

Predsednik slovačkog parlamenta u Beogradu: „Braćo Srbi, mesto vam je u Evropskoj uniji!

Ako neko treba uskoro da postane član EU to treba da budete vi, braćo Srbi, rekao je danas predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko.

"Život u Evropskoj uniji nije lak, ali Evropska unija je jedina alternativa", rekao je Danko posle sastanka sa predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Slovačka, kaže, može da pruži puno informacija o greškama koje su se dogodile na putu pristupanja EU, navodeći da Srbija treba da zaštiti svoje prirodne resurse, vodu i ne treba, kaže, da prodaje svoja ključna preduzeća.

On je dodao da je sa Gojkovićevom razgovarao o etičkom kodeksu koji Slovačka priprema sa Austrijom i drugim zemljama, ističući da će usvajanje novog kodeksa doprineti boljem ponašanju poslanika.

Zahvalio je na poštovanju koje je Srbija ukazala slovačkom narodu na taj način što će se, kao predsednik parlamante te zemlje, obratiti u Skupštini Srbije, što nije praksa u inostranstvu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je na tome što je Slovačka dosledna da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodala da Slovačka mora i treba da bude obaveštena o procesu dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu, kao i druge članice EU.

Zahvalila je i na podršci koju ta zemlja daje Srbiji kada je reč o punopravnom članstvu u EU.

Prema njenim rečima, sa Dankom je imala sadržajne razgovore budući da je bilo reči o konkretnim oblicima saradnje i unapredjenju bilateralnih odnosa između dve države.

"Naše dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose, jedan otvoren i stalan dijalog između viskog zvaničnika", rekla je Gojković i zahvalila Danku što je prihvatio njen poziv i došao u Srbiju povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Gojković kaže da je dogovrena saradnja dva parlamenta razmenom iskustava u izradi različitih dokumenata poput Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa ponašanja. Predsednica skupštine je poručila da manjine kako Slovaka u Srbiji, tako i Srba u Slovačkoj predstavljaju dodatni podsticaj dobroj saradnji i čvrst most viševekovnog prijateljstva.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter