Izvor:
13.08.2016 u 00:09
0

LJAJIĆ: Moguć nastup Srbije i Makedonije na ruskom tržištu!

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas u Skoplju da je Makedonija za Srbiju vrlo značajan spoljnotrgovinski partner, sa kojim postoji mogućnost zajedničkog nastupanja trećim tržištima, posebno ruskom.

On je u Skoplju razgovarao sa makedonskim ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mihailom Cvetkovim i zamenikom ministra ekonomije Hristijanom Delevim.

"Makedonija je za nas vrlo značajan spoljnotrgovinski partner. U prvih šest meseci ove godine, zabeležili smo spoljnotrgovinski rast od 13 odsto, zbog čega će ova godina biti rekordna kada govorimo o obimu izvoza i uvoza iz Makedonije", rekao je Ljajić novinarima.

Kao poentu sastanka, on je istakao uklanjanje svih vancarinskih barijera između dveju zemalja, među kojima je najvažnije "izjednačiti cene fitosanitarnih uverenja".

"Važno je izjednačiti cene fitosanitarnih uverenja, ali jedino trajno rešenje je međusobno priznavanje sertifikata", istakao je Ljajić.

On je tom prilikom najavio mogućnost unapređenja trgovinskih odnosa sa Makedonijom, i to kroz zajedničko nastupanje na trećim tržištima.

"Mogućnost zajedničkog nastupanja srpskih i makedonskih proizvođača na trećem tržištu se posebno odnosi na potencijalno značajno rusko tržište" istakao je Ljajić.

Ministar Ljajić je ranije danas izjavio da su resorna ministarstva Srbije i Makedonije dogovorila u Skoplju što skorije smanjenje cene makedonskih fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena uverenja u Srbiji.

Ljajić je, nakon sastanka, rekao da je to kratkoročno, a da je dugoročno rešenje međusobno priznavanje sertifikata i uverenja dveju država.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/javanews_al

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter