Izvor:
13.06.2018 u 11:40
0

VUĆIĆ POZVAO BERLIN: Nemačka da pokaže poštovanje prema Srbiji i da sasluša šta Beograd ima da kaže, pa tek onda neka odlučuje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.

Vučić je to rekao u obraćanju na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu. Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju. Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, istakao je, ključno. Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi nabolji rezultat.

Vučić je rekao da bi mogao (izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu) Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblčastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji, ali, to nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovljavajući nivo.

– Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti – istakao je Vučić.

Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe misli na to da ćemo imati još jedno dva tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili. Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.

– Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo – rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer, mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanja sebe i sopstvenih navika.

– Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat – primetio je.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije sesti..

– A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 gdoina – kaže predsednik Srbije.

Zato su nam potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

– Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego sto donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli i želi, a odluka je, naravno, na vama – zakjljučio je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter