Izvor:
14.06.2018 u 09:45
0

TREĆI SRPSKI KONGRES O PUTEVIMA: Novi investicioni ciklus vredan nekoliko milijardi evra!

U putnoj privredi naredne godine biće pokrenut novi investicioni ciklus vredan nekoliko milijardi evra, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović na otvaranju trećeg Srpskog kongresa o putevima.

Jedan od glavnih projekata, čija će izgradnja početi sledeće godine, jeste gradnja autoputa Niš – Merdare – Priština, na prvoj deonici od Niša do Pločnika u dužini od skoro 40 kilometara, rekla je Mihajlović. Ona je istakla da će osim razvoja putne mreže i novih projekata biti sprvedena reforma Puteva Srbije koja bi trebalo da bude gotova naredne godine, a sve kako bi imali najkvalitetnije puteve.

– Cilj je da na raznim svetskim rang listama ne budemo po putevima dalje od 30 mesta, kao što je to sada slučaj. Sledeće godine ćemo moći da se povalimo reformom Puteva. Pričamo o nekoliko milijardi evra investicija, to jest o početku novog investicionog ciklusa u putnoj privredi – naglasila je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je projekat Niš – Merdare vredan oko 800 miliona evra i da će Koridori Srbije biti investitor. Biće nastavljena gradnja Koridora 11 prema Crnoj Gori, zatim početak gradnje Fruškogorskog koridora ili autoput od Novog Sada do Rume, zatim Moravskog koridora ili autoputa Pojate – Preljina, kao i od Rume do Šapca i Loznice. U okviru tog investicionog ciklusa gradiće se i autoput Beograda – Sarajevo i drugi pravci.

– Sledeće nedelje imaćemo prvi sastanak sa kineskom kompanijom CRBC za definisanje komercijalnog ugovora za Fruškogorski koridor. Ove godine završavamo dokumentaciju, a sledeće godine počinjemo radove, za brze saobraćajnice od Rume do Šapca i kasnije od Šapca do Loznice – rekla je miistarka.

Ona je rekla da je izmenjen prostorni plan za Moravski koridor i da su sada idejni projekti na revizionoj komisiji i da bi naredne godine trebalo da počne gradnja.

Mihajlović je podsetila da je donet novi Zakon o putevima, koji predviđa drugačiji način održavanja putne mreže.

– Svi treba da daju svoj maksimum, ali moramo da učinimo još više, jer smo na nekim svetskim listama na 100. mestu kad su u pitanju putevi. To je za mene nedopustivo, neznanja neinfromisanosti nekih drugih, nedovoljno informacija koje možemo da podelimo sa svetom – rekla je Mihajlović..

U prethodnom periodu je izgrađeno 200 km autoputeva i značajno su uvećani prihodi od putarina, dodala je Mihajlović. Ona je naglasila da se mora poboljšati kvalitet održavanja puteva i da se već 3.000 km puteva održava na osnovu tendera i ugovora. Putevi Srbije su najavili da će u roku od godinu ili dve biti na taj način održavana cela putna mreža. Mihajlović je rekla da je cilj reforme Puteva Srbije da to javno preduzeće bude dovoljno finansijski snažno i da što manje novca dobija od države za kvalitetno održavanje puteva.

– Sve što gradimo ništa ne znači ako ne budemo održvali na pravi način – poručila je Mihajlović.

Ona je naglasila da naša putna preduzeća još nisu dovoljno sposobna da iznesu sve poslove i da zato treba da se udružuju kako bi mogla da iznesu novi investicioni ciklus u putnoj privredi.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter