JOKSIMOVIĆ: 2025. nije nedostižna za Srbiju ukoliko ubrzamo reforme u određenim oblastima!

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je danas usvojena rezolucija u Strazburu u Evropskom parlamentu, između Odbora za stabilzaciju i pridruživanje EU i Srbije jedna od najpozitivnijih rezolucija Evropskog parlamenta koje je Srbija imala do sada.

Joksimović je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji, koji je organizovala premijerka Srbije Ana Brnabić, kazala da se u rezoluciji pohvaljuje kontinuirani napredak Srbije u evropskim integracijama.

“Govori se o tome da 2025. nije nedostižna za Srbiju ukoliko ubrzamo reforme u određenim oblastima, pohvaljena je i ekonomska politika Srbije, regionalna saradnja i data je preporuka Savetu EU i EK da otvori nova poglavlja sa Srbijom do kraja juna”, kazala je Joksimović. 

Dodala je da se u toj rezoluciji poziva na punu implementaciju Briselskog sporazuma, sa naglaskom na Zajednici srpskih opština, kao i da je pomenuta energetika.

“Implementacija Briselskog sporazuma je preduslov da se može ići u sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koja će u jednom trenutku dovesti do pravno-obavezujućeg sporazuma. Veoma je važno što je naglašeno da je puna implementacija Briselskog sporazuma najvažnija”, kazala je Joksimović. 

Navela je da je pohvaljena i činjenica da je Srbija poslala amandmane o načinu izbora nosilaca pravosudnih funkcija Venecijanskoj komisiji, da je pohvaljena ponovo pokrenuta izrada medijske strategije, te da se očekuje da Srbija donese zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

“Govori se i o tome da progresivno treba da usklađujemo spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, navela je.

Joksimović je kazala da su u ovom trenutku sve zemlje članice EU dala saglasnost za otvaranje dva poglavlja, te da se sa sigurnošću očekuje da na Međuvladinoj konferenciji koja će se održati do kraja juna, budu otvorena poglavlja 33 - budžetske i finansijske odredbe i 13 koje se tiče ribarstva.

Navodeći da je na današnjem sastanku predstavljeno sve ono što je urađenu u međuvremenu od Izveštaja EK u aprilu, posebno u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24, Joksimović je kazala da je to način na koji države članice odlučuju koliko je napretka bilo.

“Dobra stvar je da je napretka bilo, jer da nije bilo napretka nijedno poglavlje ne bi moglo da bude otvoreno, sada je samo stvar da li se procenjuje da li je moglo da bude više napretka. Lično mislim da je moglo i neko poglavlje više, ali s obzirom na atmosferu u EU, mislim da ne možemo da budemo nezadovoljni i da to pokazuje solidnu dinamiku naših pregovora”, kazala je Joksimović. 

Najavila je da će do kraja juna ona i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisati IPARD, odnosno potpisati za bespovratna sredstva namenjena za razvoj poljoprivrede u vrednosti od 175 miliona evra.

Takođe, do kraja juna, kako je navela, biće potpisan i deo predpristupnih bespovratnih sredstava za 2017. godinu u iznosu od oko 42 miliona evra.

 

Izvor: Tanjug
Foto:  Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live