Izvor:
17.06.2018 u 08:35
0

ZAEV NAPRAVIO SELFI: Prešao gliserom preko Prespanskog jezera!

Makedonski premijer Zoran Zaev stigao je zajedno sa vladinom delegacijom gliserom preko Prespanskog jezera na potpisivanje Sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, koji će biti potpisan u mestu Psarades na grčkoj strani jezera.

Zaev je na Fejsbuk postavio "selfi" fotografiju iz plovila na kojoj se vide i drugi članovi makedonske vlade.

Grčka državna televizija ERT uživo prenosi atmosferu u šatoru koji je postavljen za ceremoniju potpisivanja, gde su već pristigli Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, grčki premijer Aleksis Cipras i ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.

Zvanični sastanak dve delegacije biće zatim nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera. Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvuje visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10:30 po lokalnom vremenu, a potpisivanju će prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom.

Zaev je u Psarades doplovio brodom, zajedno sa šefom diplomatije. Cipras i drugi grčki zvaničnici su ih dočekali u marini, a zatim su prošetati do specijalno napravljene platforme koja je pokrivena u slučaju kiše.

Posle potpisivanja sporazuma, premijeri i šefovi diplomatije, kao i drugi zvaničnici, ukrcaće se na brod i otploviti do Oteševa na suprotnoj strani Prespanskog jezera, gde će biti priređen ručak.

Vlada premijera Ciprasa je u subotu uveče u grčkom parlamentu preživela glasanje o poverenju, čime je uklonjena i ta potencijalna prepreka za potpisivanje sporazuma.

Izvor: Happy.rs/Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter