TAČI TRAŽI POMOĆ EKSPERATA UKLUČUJUĆI I NATO: "Na pregovaračkom stolu će biti i pitanje granica, teško će se postići dogovor sa Srbijom"!

 

 

 Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači potvrdio je učešće u nastavku dijaloga sa Beogradom, u nedelju u Briselu, i izjavio da će se na "pregovaračkom stolu naći i pitanje granica". Tači je, na konferenciji za novinare uoči nastavka dijaloga u Briselu, rekao da će biti teško da se sa "Srbijom postigne dogovor oko granice", pa će stoga Priština, kako je najavio, tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO.

- Kosovo sa Srbijom nije imalo granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO. Nećemo dozvoliti da bude ugrožen nijedan milimetar teritorije Kosova - rekao je Tači.

Došlo je vreme, istakao je, za istorijski sporazum sa Srbijom, a cilj Prištine je da se u ovoj, "završnoj, finalnoj fazi", dođe do pravno obavezujućeg sporazuma za "obe strane".

- Uveren sam da je došlo vreme da se posle razgovora na jedan ili drugi način potpiše jedan istorijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će biti okončan bolan odnos stariji od 100 godina. Kosovo ne treba da se boji dijaloga, niti njegovog epiloga. Kao društvo imamo znanje, neophodnu organizaciju, preko pregovora i ispravnog puta za oslobođenje Kosova - rekao je Tači.

U slučaju postizanja zakonski obavezujućeg sporazuma, prema Tačiju, uključene strane će dobiti evropsku perspektivu.

- Znam da nas čekaju teški razgovori. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma je nužno kako bi mi kao država postali deo UN i NATO. Kosovo će, kao i uvek, pa tako i u finalnoj fazi, imati podršku SAD koja je duboko zainteresovana za postizanje finalnog sporazuma, takođe i evropske države su zainteresovane za normalizaciju odnosa - rekao je Tači.

  On je ponovio poziv političkim partijama za formiranje sveobuhvatog tima, što će prema njegovim rečima, proces učiniti kredibilnijim i transparentnijim. Siguran je, kaže, da će Kosovo da se predstavi na dostojanstven način, i da će izaći uspešno iz ovog procesa i dobiti evropsku perspektivu. Prema njegovim rečima, "bitka sa Srbijom se ne odvija tako što se bojkotuju pregovori, već argumentima, da ih imamo na našoj strani“.

- Verujemo da će Kosovo biti deo OUN, da će biti obostranog priznanja Kosovo-Srbija, imamo siguran evro-atlantski put i postaćemo deo NATO. Počeli smo konsultacije sa civilnim društvom, sa medijima i sa svim ljudima dobre volje. Vi znate kakvu smo situaciju prošli sa Crnom Gorom, tri godine čekanja, a sa Srbijom imamo oko 400 kilometara granične linije, tako da treba zajedno da radimo na ovom pitanju - kazao je predsednik privremenih kosovskih institucija.

- Granica Kosovo-Srbija nadilazi svaki interes bilo kog pojedinca, organizacije, političke partije ili medija. Formiraće se strateška grupa koja će dati svoja mišljenja, sa šefovima PG i biće velike uključenosti. Nemamo vremena za gubljenje. Strana koja odbija dijalog i evropske standarde, biće stagnirajuća strana i strana zamrzavanja evropskog puta - kaže Tači.

Tači, kome opozicija osporava legitimitet da vodi dijalog u Briselu s obzirom na to da nije dobio ovlašćenje parlamenta, tvrdi da ima ustavnu obavezu da predstavlja Kosovo i da ovaj dijalog vodi do kraja.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live