Izvor:
21.06.2018 u 15:46
0

SASTANAK NA VISOKOM NIVOU: Premijerka se sastala sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim!

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim o daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju država, unapređenju ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, kao i aktuelnim političkim temama u zemlji i regionu.

Srbija sa pažnjom razmatra sve projekte koji bi mogli da joj obezbede stabilno snabdevanje gasom, posebno one u kojima bi bila tranzitna zemlja, rekla je premijerka Ona je, između ostalog, navela da su energetika, poljoprivreda, proizvodnja nameštaja, automobilska industrija i građevinarstvo oblasti u kojima postoje mogućnosti za dugoročnu saradnju sa Bugarskom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kao sektor sa velikim potencijalom Brnabić je istakla turizam i u prilog tome ukazala da je Bugarska 2016. godine sa 88.089 turista bila na drugom mestu po broju dolazaka turista u Srbiju, da je naredne godine zabeležen rast od 3,6 odsto, dok je u periodu januar-april 2018. godine broj turista iz te zemlje porastao za više od 10 odsto i iznosio više od 30.000.

Premijerka Brnabić i predsednik Radev razgovarali su i o unapređenju robne razmene koja je u 2017. godini dostigla rekordan nivo i iznosila milijardu evra, što je Bugarsku svrstalo na 11. mesto liste najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Na sastanku je rečeno da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju saradnje sa Bugarskom na planu razvoja putne infrastrukture, a posebno izgradnji autoputa od Niša do Sofije, kao delu Koridora 10. Vrednost ugovorenih radova je oko 341 milion evra, a finansiraju se iz zajmova EIB, EBRD i Svetske banke.

Premijerka je zahvalila sagovorniku na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, istakavši da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije. Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da pitanje proširenja EU bude među prioritetima njenog predsedavanja, u prvoj polovini godine, podvukla je Brnabić.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter