ĐURIĆ I ARIFI DANAS U BRISELU: Još jedna runda razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine!

 

 

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Ðurić i Avni Arifi, sastaće se danas popodne u Briselu na još jednoj rundi razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje direktorke za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angeline Ajnhorst..

Posle tri meseca pauze, sutra se u Briselu nastavlja tehnički dijalog Beograda i Prištine. Glavni pregovarači Beograda i Prištine od 16 časova trebalo bi da prvo održe bilateralne razgovore sa direktorkom EEAS za Zapadni Balkan, a zatim sledi i trilateralni sastanak. Razgovori bi trebalo da traju dva dana, a nezvanično na agendi će se naći sva i dalje otvorena pitanja oko sporazuma postignutih do sada, a cilj je i priprema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija. Taj sastanak je planiran za nedelju, 24. jun.

Iz EU su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili da će se razgovarati i o " intenzivnom periodu" koji predstoji u ovom procesu.

 Prethodna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine održana je od 19. do 21. marta i nije ostvaren bilo kakav napredak po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma koji se odnose na formiranje Zajednice sprskih opština, energetiku, most u Mitrovici, upravljanje prelazima i slobodu kretanja. EU je tada pozvala obe strane da intenziviraju svoje napore na implementacionim poslovima, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu. 

 Umesto očekivanog napretka došlo je do dizanja tenzija između dve strane, prvo zbog hapšenja glavnog pregovarača Beograda Marka Ðurića na KiM, a zatim i zbog odbijanja prištinske strane da nastavi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, na čemu inistiraju i Beograd i Brisel. Priština je tražila da se prethodno razgovara o drugim temama, kao što je pitanje energetike. Glavni pregovarač Beograda, Marko Ðurić, pred ovu rundu tehničkog dijaloga, naveo je da "ne očekuje ništa" jer, kako je rekao, Priština "nije spremna ni za dijalog, ni za kompromis".

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/markodjuric

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live