Izvor:
28.06.2018 u 19:09
0

Izvestaj Stejt departmenta o trafikingu: Srbija napredovala!

Vlada Srbije ulaže napore da spreči trgovinu ljudima i zbog toga je Srbija napredovala u odnosu na prethodni period, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt depratmenta o trgovini ljudima, koji je danas objavljen u Vašingtonu.

U izveštaju se navodi da je srpska vlada radila na konsolidaciji pravosuđa kada je reč o krivičnom delu trgovine ljudima i da je formirala Kancelariju nacionalnog koordinatora.

"Usvojena je i strategija u borbi protiv trgovine ljudima kao i akcioni plan, a za njegovu primenu izdvojeno je oko osam miliona dinara. Ponovo je uspostavljeni Savet za borbu protiv trgovine ljudima koji se sastaje najmanje dvaput godišnje", istakao je Stejt department.

U izveštaju se ukazuje da još nisu ustanovljene procedure za identifikaciju žrtava, kao i mehanizmi podrške žrtvama.

I broj sudskih presuda za krivično delo trgovine ljudima petu godinu zaredom opada, navodi se u izveštaju, prenosi Glas Amerike.

Navodi se i da žrtvama treba pružiti zaštitu pri svedočenju na sudu, kako bi se eliminisala zastrašivanja i ponovne traume, a savetuje se i obučavanje istražitelja, tužilaca i sudija da slučajeve posmatraju iz perspektive žrtve.

U preporukama se ističe i da treba pojačati napore na identifikaciji žrtava trgovine ljudima među migrantima i tražiocima azila, kao i decom koja prose na ulici.

Srbija je, zaključuje se, nije više u grupi koja zahteva dodatno praćenje.

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da vlada u Prištini ne ispunjava minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže napore da to promeni.

Ističe se da kosovska vlada nije ispunila ključne standarde: sudije izriču blage kazne osuđenima za trafiking, tužioci nastavljaju da označavaju slučajeve trafikinga kao manja krivična dela, dok je vlada smanjila finansiranje skloništa koja obezbeđuje nevladin sektor i nema stabilan izvor finansiranja NVO koje obezbeđuju podršku žrtvama.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter