Izvor:
29.06.2018 u 08:10
0

Put Srbije u Evropsku uniju: Možemo li brže napredovati?

Politika proširenja je visoko među prioritetima Austrije koja od ponedeljka zvanično preuzima polugodišnje predsedavanje EU. To, međutim, ne znači da će Srbija, i pored velike volje predsedavajućeg, ekspresno napredovati na putu ka Uniji.

– Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedan od tri glavna stuba austrijskog predsedavanja EU u narednih šest meseci i naš cilj je da u tome postignemo opipljive rezultate – ističu za "Novosti" u austrijskom predsednštvu.

U svom programu, zvanični Beč ističe da je EU, koja svojim građanima nudi stabilnost, mir i sigurnost, jedino moguća u stabilnom i sigurnom okruženju. U tom cilju, tokom svog predsedavanja, Austrija najavljuje da će se usredsrediti na promovisanje jakih odnosa između EU i njenih suseda.

Austrijsko predsedništvo namerava da se, zajedno sa svojim evropskim partnerima, zalaže za razvijanje konkretne perspektive EU za sve zemlje Zapadnog Balkana, nadovezujući se da postignuća bugarskog predsedavanja i Strategiju proširenja koju je Evropska komisija predstavila u februaru.

Period je, s te strane, dosta povoljan, jer posle Bugarske, koja se veoma zalagala za politiku proširenja, iste namere ima i Austrija, dok od nje štafetu od januara preuzima Rumunija, takođe osvedočeni prijatelj Srbije. Ali, objektivne okolnosti unutar same Unije nam ne idu naruku. I za Sofiju je, uostalom, proširenje EU na Zapadni Balkan bilo visoko na listi prioriteta, pa je, uz Samit na kome je ponovljena generalna podrška, naša zemlja, ipak, otvorila svega dva pregovaračka poglavlja, iako je bila spremna za pet.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je naglasila da bi Srbija, ukoliko otvara sedam do osam poglavlja godišnje, mogla sve da ih otvori do 2021, ili, eventualno 2022. Samo tako bi bila u poziciji da krene u zatvaranje i finalni proces koji bi pretpostavljenu 2025. godinu za punopravni prijem učinio realnom.

novosti.rs
Foto: pixabaz.com, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter