PONOVO PROVOCIRA: Niko neće moći da spreči formiranje oružanih snaga Kosova!

 

 

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se sa pojedinim srpskim pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova vode razgovori o njihovom povratku, te naglašava da niko neće moći da spreči formiranje Oružanih snaga Kosova.

Tači je kazao da Kosovo investira u mir i dobrosusedske odnose i da je sada vreme za „pružanje ruke, a ne gledanje kroz cev“.

- Bezbednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti pretnja - kazao je Tači.


Jedan broj srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz gnjilanskog regiona prošle nedelje podneo je zahteve o povlačenju iz ovih snaga, a zbog, kako kažu, pretnji i pritisaka Srbije. Oni su se u poslednje vreme suočavali sa brojnim neprijatnim situacijama, napadima molotovljevim koktelima na njihovu imovinu, pritvaranjem na graničnim prelazima sa Srbijom te izjavama srpskih zvaničnika da im preti zatvor do deset godina zbog učešća u "stranim oružanim formacijama".

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u tim snagama.

- Ako je pritisak to da kažemo ne bismo voleli da Srbin puca na Srbina, jer čemu ta vojska drugo da služi? Što, da neće da napadnu Albaniju ili Albance u Makedoniji ili Albance u Crnoj Gori? To jedino ima smisla ako bi krenuli protiv Srba i Srbije…Ako je to pritisak, vi to zovite kako hoćete... Da li ćemo da im dozvolimo i ćutimo i gledamo u nebo, a da nam ubijaju narod? Više puta sam rekao da Oluja, Bljesak, i sve druge zločinačke akcije protiv našeg naroda se neće ponavljati - kazao je novinarima Vučić.

 

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live