Izvor:
12.07.2018 u 06:54
0

NATO: Jačanje veza sa Srbijom od koristi za čitav region!

Jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.

Lideri Alijanse pozdravlili su u sredu kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

– Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma – navodi se u saopštenju.

NATO, dodaje se, ohrabruje "obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma".

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU i da ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

– Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz NATO Savetodavni tim za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje – navodi se u saopštenju. Lideri NATO, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije Kosova da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

– Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti – kaže se između ostalog u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/News24WorldPre

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter