Izvor:
14.07.2018 u 07:54
0

VUČIĆ DANAS U JELISEJSKOJ PALATI: Razgovoraće sa Makronom o Kosovu!

Bilateralni odnosi, ekonomska saradnja i dijalog Beograda i Prištine biće ključne teme na sastanku predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona sledećeg utorka u Parizu.

Kako saznajemo, očekuje se da sastanak u Jelisejskoj palati bude održan u najužem sastavu, posle čega će biti upriličen i ručak.

– Sastanku će osim Vučića i Makrona prosustvovati i njihovi najbliži saradnici. Dvojica predsednika imaju veoma prijateljski odnos, a do sada su se više puta sreli – u Njujorku, Parizu, Sofiji… Makron je pokazao interesovanje da pomogne Srbiji – kaže sagovornik iz vrha vlasti.

Predsednici Srbije i Francuske razgovaraće o bilateralnim odnosima dve države, a akcenat će biti na ekonomiji i pokrenutim i planiranim zajedničkim projektima u Srbiji.

– Svakako će najviše reči biti o regionalnoj saradnji, a akcenat će biti na dijalogu Beograda i Prištine – navodi naš sagovornik.

Sasvim sigurno je da će jedna od tema biti i evropske integracije Srbije, kao i Makronovo viđenje situacije u EU, kao i njegove ideje za reformu Unije.

Pored toga, u fokusu će biti i globalna pitanja s obzirom na ulogu Francuske u svetu. Poseta je radna, ne zvanična, pa se ne očekuje ceremonija svečanog dočeka. Ono što je važnije od ceremonije jeste to što je Makron odlučio da se zajedno sa našim predsednikom obrati medijima nakon sastanka.

Još krajem maja Vučić je saopštio da je dobio Makronov poziv da dođe u Pariz.

On je tada najavio da će to biti prilika da sa Makronom razgovara o svim pitanjima i da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitora u našu zemlju.

Vučić je ukazao da je "Makron veliki lider" i podsetio da je francuski predsednik na nedavnom samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio o evrointegraciji Zapadnog Balkana.

– Emanuel Makron, predsednik Francuske, veliki je lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav. Zato, donekle razumem frustriranost nekih zemalja – rekao je tada Vučić.

Sastanak s Makronom pada u veoma izazovnom trenutku za Srbiju, imajući u vidu pritisak Zapada da se problem Kosova i Metohije definitivno razreši sporazumom o normalizaciji odnosa, ali i klimom koja je znatno drugačija od prethodnog sastanka srpskog i francuskog predsednika, sredinom decembra prošle godine.

U međuvremenu je Makron izašao sa stavom da proširenju EU na Zapadni Balkan treba da prethodi reforma Unije, što u Briselu, kad je reč o perspektivi zemalja kandidata iz regiona, definišu kovanicom "usidrenje umesto proširenja".

Ostale poruke prethodnog susreta Vučića i Makrona, sredinom prošlog decembra, uključujući i otvoreno naklonjen odnos francuskog predsednika prema srpskom kolegi, ostale su makar kao pozitivan okvir za njihov predstojeći razgovor o pitanjima koja su za Srbiju od ključnog nacionalnog i državnog interesa, i kad je reč o Kosovu i kad je reč o članstvu u EU.

Makron u Srbiji do kraja godine?

Tokom sastanka sledeće nedelje Vučić i Makron trebalo bi da se dogovore o datumu Makronove posete Srbiji, što će najverovatnije biti do kraja ove godine. Francuski predsednik već je pozvao Aleksandra Vučića da 11. novembra prisustvuje ceremoniji obeležavanja stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu.

Posle Makrona, ponovo s Tačijem

Dan nakon sastanka sa predsednikom Francuske, predsednik Aleksandar Vučić putuje u Brisel na još jednu rundu dijaloga sa Hašimom Tačijem.

Poslednji zvaničan sastanak njih dvojica su imali 15. juna u Briselu. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini će sa Vučićem i Tačijem razmotriti napredak u razgovorima o sporazumu o normalizaciji odnosa do sada, kao i plan u vezi sa sledećim koracima i sastancima.

– Mogerinijeva će sa Vučićem i Tačijem razmotriti napredak u dosadašnjim razgovorima i planove za sledeće korake i sastanke da bi se obezbedilo da sve strane intenzivno nastave razgovore – izjavila je portparol visokog predstavnika Maja Kocijančič.

Blic

Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter