Izvor:
17.07.2018 u 16:17
0

BRNABIĆ I BAHTADZE: Saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja!

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom, na početku prve zvanične posete toj zemlji.

Brnabić je prvi predsednik Vlade Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti Gruziji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabić i Bahtadze istakli su u razgovoru da su odnosi Srbije i Gruzije dobri i tradicionalno prijateljski i da će u narednom periodu dve zemlje raditi na intenziviranju saradnje u različitim oblastima.

Predsednica vlade naglasila je da je Srbije "zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima" i ocenila da je princip međusobnog poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapređenje odnosa dve zemlje.

"Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO", rekla je Brnabić.

Brnabić i Bahtadze složili su se da dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja.

Gruzijski premijer odao je priznanje premijerki Brnabić za uspešno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju u Srbiji. Skromna robna razmena Srbije i Gruzije u prvih pet meseci ove godine bila je nešto viša od 2 miliona dolara, dok je u 2017. godini iznosila samo 7 miliona dolara.

"Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja", rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom, na početku prve zvanične posete toj zemlji.

U cilju unapređenja ekonomske i privredne saradnje, na jesen je planirana poseta srpskih privrednika Gruziji.

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica vlade Ana Brnabić sastala se i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

U razgovorima je potvrđeno da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede.

Nakon sastanaka, predsednica vlade Ana Brnabić prisustvovala je svečanom prijemu koji je, za učesnike i goste samita Partnerstva za otvorenu upravu, organizovao predsednik parlamenta Iraklij Kobakhidze.

Brnabić će sutra u Tbilisiju govoriti na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu.

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. godine. Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbije, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Izvor: Kurir
Foto: twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter