NASTAVLJA SE NIZ: I Egipat povlači priznanje Kosova?

Parlamentarna delegacija iz Egipta, koju predvodi predsednik Predstavničkog doma Ali Abdel Al, danas dolazi u posetu Beogradu, a, kako saznajemo, među glavnim temama biće i dogovori o povlačenju odluke afričke republike o priznavanju Kosova.

U Egiptu postoji volja da se promeni odluka doneta pre pet godina, ali se čeka pravi trenutak. Povodom dolaska gostiju iz Egipta, predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu. Na njoj će se u 11 časova poslanicima obratiti Ali Abdel Al.

- Razgovaraće se o parlamentarnoj saradnji. U pitanju je prva poseta predsednika parlamenta Egipta u istoriji odnosa, kojom se ujedno i obeležava 110 godina od uspostavljanja odnosa. Tim povodom će u skupštinskom holu biti postavljena i izložba o saradnji dveju zemalja koja traje više od veka, a koju će otvoriti predsednici parlamenata - rečeno je "Novostima" u Skupštini Srbije.

Kako je planirano, gosti iz Egipta sastaće se danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Ova afričko-azijska država priznala je usmeno južnu srpsku pokrajinu 26. juna 2013. godine, dok je na vlasti bilo Muslimansko bratstvo, bez slanja diplomatske note. Nekoliko dana kasnije došlo je do političkih promena. Ni pet godina kasnije nisu uspostavljeni diplomatski odnosi niti su u Prištini i Kairu otvorene ambasade. Takođe, struja koja je oduvek bila protiv priznavanja Kosova, bliska je sadašnjem egipatskom presedniku Abdelu Fatahu al Sisiju.

U poslednje dve godine šest zemalja - Liberija, Sao Tome i Principe, Papua Nova Gvineja, Burundi, Surinam i Gvineja Bisao, odlučilo je da promeni svoje odluke o statusu Kosova. One su najavile da žele da ostanu neutralne dok traju dogovori Beograda i Prištine o pronalaženju trajnog rešenja.

Poslednja poseta Kairu na visokom nivou bila je 2012. godine kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić išao u Kairo. Od tada, predstavnici zemalja sastajali su se na marginama međunarodnih događaja.

 

novosti.rs
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live