Izvor:
25.07.2018 u 12:24
0

Makedonija počela pretpristupne pregovore sa NATO paktom!

Makedonija je pokrenula pretpristupne pregovore sa NATO, nakon što je zvanično primila poziv za pregovore o članstvu na samitu Alijanse u Briselu 12. jula.

Delegacija NATO na čelu sa direktorom za evropska i globalna pitanja, Džejmsom Mekejom, posetila je Makedoniju kako bi razgovarali o političkim, bezbednosnim, odbrambenim, finansijskim i zakonskim pitanjima u vezi sa pregovorima o članstvu sa institucijama koje su u taj proces uključene, prenosi MIA.

Na današnjoj konferenciji za novinare sa nacionalnim koordinatorom NATO za Makedoniju, Stevom Pendarovskim, Mekej je rekao da očekuje da će Makedonija postati 30. članica NATO za otprilike 18 meseci, nakon zakvršetka međunarodnih procedura u toj državi i nakon ratifikacije od strane svih zemalja članica Alijanse.

Pregovori sa makedonskim predstavnicima odnosiće se na niz aktuelnih reformi, kao i na one koje će biti rešavane u okviru procesa pridruživanja Alijansi, navodi agencija.

"Vaša država je uključena u plan Akcije o članstvu i partnerstvu sa NATO godinama i dobro je pripremljena za ovaj posao", kazao je Mekej.

Pendarovski je kazao da poseta NATO delegacije koja je bila sastavljena odmah nakon samita u Briselu, pokreće pretpristupne pregovore.

"Oni nameravaju da ispune svoje obaveze, ali moramo i mi da odradimo naš deo posla", dodao je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, delegacija neće razgovarati o političkim pitanjima, konkretno o sporazumu sa Grčkom oko imena Makedonije, ali da će biti govora o aspektima uobičajenim za pretpristupne pregovore poput vojno-tehničkih tema i zakonskih i finansijskih implikacija budućeg članstva u Alijansi.

"Glavni politički zadatak vlade, sporazum oko imena, ostaje preduslov za naše punopravno članstvo", istakao je Pendarovski.

tanjug.rs
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter