Izvor:
20.08.2016 u 19:42
0

KOVAČ OPET PROVOCIRA: Optužuje Vučića za ,,velikosrpsku politiku”, jer je rekao da Srbija nikada neće dozvoliti da se ponovi Jasenovac?!

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike "velike Srbije" iz 90-ih.

– Sećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani deo Hrvatske i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živeti u Velikoj Srbiji. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo – tvrdi Kovač.

On je to izjavio u Bilima kod Mostara, gde učestvuje na komemoraciji u povodu Evropskog dana posvećenog obeležavanju žrtava svih totalitarnih režima.

– Naša politika u Hrvatskoj je politika mirotvorstva. To je vrednota hrvatskog ustava, ali mi na sebe ne damo – poručio je Kovač i dodao da premijer Vučić nastavlja da huška vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata.

– Ono što smo juče čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske. To je na neki način nastavak politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije – rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da se, za razliku od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji se nedavno u Beogradu "izvinio i izrazio saučešće" porodicama žrtava NATO bombardovanja 1999. godine, Vučić nikada nije izvinio Hrvatima.

On je pozvao vlast u Srbiji da se oslobodi politike "velike Srbije".

– Mi na takvo huškanje srpskog naroda protiv hrvatskog naroda nikada nećemo pristati i tražimo od njega da se konačno oslobodi velikosrpskog razmišljanja, da pomogne sebi i svome narodu i da počne živeti evropske vrednosti. Da konačno počne živeti mirotvorstvo o kojemu on govori, a koje nikako da provede u delo – rekao je Kovač.

Hrvatska agencija HINA ocenila je da je Vučić je u Donjoj Gradini, na obeležavanju žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, "opasno zaoštrio retoriku s Hrvatskom".

Vučić je, navodi HINA, optužio Hrvatsku da se "iz ponora istorije na pozornicu ponovo vraćaju ideje nekadašnje NDH" i poručio da Srbija "neće dopustiti ponavljanje Jasenovca, Jadovna, Jastrebarskog, ali ni ''Oluje''."

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter