Izvor:
18.08.2018 u 14:00
0

OEBS O REFERENDUMU U MAKEDONIJI: Pitanje pravilno formulisano, postoji zabrinutost zbog mogućih pritisaka na dan glasanja!

OEBS je objavio svoj prvi izveštaj o referendumu u Makedoniji, 30. septembra, na kojem će se građani izjasniti o sporazumu sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, u kojem stoji da je pitanje pravilno formulisano, ali da postoji zabrinutost zbog mogućih pritisaka na dan glasanja, kao i zbog mogućih pojavljivanja lažnih vesti pred referendum.

Pasivna registracija birača je prilika da se izvrši pritisak i zastrašivanje birača, a mogućnost uključivanja stranih aktera mogla bi da ga ugrozi referendumski proces, piše u izveštaju.

Navodi se i da su vlasti pokrenule sveobuhvatnu reformu izbornog procesa, koja je predvidela i mnoge promene, ali je ovaj posao ostao nedovršen i većina preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) neće biti uključene u referendumski proces.

Što se tiče političke klime, OEBS je primetio da sporazum sa Grckom ostaje predmet mnogih diskusija i brojnih kontroverzi između političkih partija sa kojima su razgovarali predstavnici Misije.

Rečeno je, navodi se, da je predviđena skromna kampanja s obzirom na to da su sredstva ograničena.

U izveštaju stoji da su neki od ispitanika izrazili strah od mogućeg mešanja lobista sa strane i zastrašivanja glasača.

"Nekoliko zainteresovanih strana je primetilo nedostatak eksplicitnih odredbi kojima se reguliše učešće stranih aktera u kampanji i primećuje da bi njihovo eventualno mešanje moglo ugroziti referendumski proces", dodaje se u izveštaju.

Navodi se i da su svi sagovornici primetili da se očekuje da će kampanja biti vođena odvojeno u etničkim zajednicama.

"Neki od sagovornika naveli su da bi to takođe moglo uključiti zastrašivanje i pritisak na birače etničkih Albanaca koji će, kako se očekuje, činiti značajan deo birača", navodi se u izveštaju.

Izveštaj OEBS/ODIHR sačinjen je na osnovu razgovora predstavnika Misije sa predstavnicima institucija, partija, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

Referendum će, kako se navodi, nadgledati oko 270 posmatrača.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter