Izvor:
04.09.2018 u 14:53
0

CERAR: Vlada neće odstupiti od stava da Hrvatska mora da primeni arbitražnu odluku!

Slovenački tehnički premijer Miro Cerar i budući ministar spoljnih poslova u novoj koalicionoj vladi Marjana Šarca, izjavio je danas pred parlamentom da će se i kao ministar zauzimati za kontinuitet spoljne politike, pa i kada je reč o graničnom sporu sa Hrvatskom za koji smatra da je rešen arbitražnom odlukom.

Kako je rekao, nova slovenačka vlada neće odstupiti od stava da Hrvatska mora da primeniti arbitražnu odluku.

"Mi od svojih stavova nećemo odstupati", rekao je Cerar na saslušanju pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku gde je održao izlaganje kao kandidat za novog šefa diplomatije i odgovarao na poslanička pitanja.

Ipak, dodao je Cerar, zalagaće se za dobrosusedske odnose sa svim susednim državama, pa tako i s Hrvatskom sa kojom dopušta i dijalog, ali ne o "meritumu arbitražne odluke koju treba primeniti".

"Slovenija je svoje obveze iz arbitražnog sporazuma ispunila i započela sa implementacijom arbitražne presude, a Hrvatska to nije učinila", rekao je Cerar.

Kako je ocenio, Hrvatska nepriznavanjem i nesprovođenjem arbitražne odluke, koju Slovenija smatra definitivnim rešenjem graničnog pitanja, krši međunarodno pravo, a po uverenju Slovenije i evropsko pravo, zbog čega ju je odlazeća vlada pred kraj svog mandata tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Cerar smatra da čak i ako sud u Luksemburgu odbije slovenačku tužbu, to neće dovesti u pitanje valjanost arbitražne presude.

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/The Slovenia Times‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter