Izvor:
12.09.2018 u 07:53
0

Tako Hrvatska tretira ratne zločince: Tomislav Merčep služi kaznu u banji!

Ratni zločinac Tomislav Merčep osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, dane provodi u banji, umesto u zatvorskoj ćeliji, piše hrvatski "Indeks".

"Gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane", kako Merčepa opisuje "Indeks", vreme provedeno u Krapinskoj banji se računa u služenje zatvorske kazne.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske odgovorilo je na upit "Indeksa" da je Merčepu preporukom lekara odobreno lečenje u "stacioniranoj medicinskoj ustavi", jer za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u zatvoru.

Portal naglašava da Ministarstvo u svom odgovoru nije napomenulo da je Merčep i prošle godine boravio u Krapinskoj banji.

"Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji. Bez pravosudnih policajaca", izjavio je sagovornik "Indeksa" koji je Merčepa video u odmaralištu.

Njegove reči potvrđuje i neimenovani pravosudni policajac, koji je izjavio da ga je "sram zbog sistema u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih krivičnih dela povlašćen tretman".

Takav povlašćeni tretman, kako piše "Indeks", Merčepu je obezbedilo Ministarstvo pravosuđa uz saradnju sa hrvatskim Ministarstvoom branitelja.

Najpoznatiji zločin koje su Merčepove jedinice počinile jeste ubistvo porodice Zec, navodi portal, dodajući da je Mihajlo Zec ubijen na ulici u Zagrebu, a da je njegova ćerka Aleksandra ubijena na Medvednici i potom bačena u jamu sa smećem.

Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. godine Merčepa na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.

"Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 lica srpske nacionalnosti, od kojih su 43 ubili, tri lica se vode kao nestala, dok je šestoro preživelo mučenja i zlostavljanja.

tanjug.rs
Foto: al jazeera/printscreen, TV Loki/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter