VANREDNA SEDNICA VLADE U SKOPLJU: Ustavne promene su jedina tačka dnevnog reda!

Makedonska vlada održaće danas u 16.00 časova vanrednu sednicu i očekuje se da će doneti definitivnu odluku o načinu za izlazak iz postreferendumske krize.

U zvaničnoj najavi navodi se da je jedina tačka dnevnog reda Predlog za pristupanje izmenama Ustava Republike Makedonije sa smernicama za izmeme i dopune tog najvišeg zakonskog akta.

Očekuje se da će vlada zatražiti od parlamenta da donese odluku da se pristupi proceduri promene Ustava, ali da bi se počelo s tom procedurom potrebno je da 80 poslanika glasa za. Neizvesno je da li će se u tome uspeti jer glavna opoziciona stranka, VMRO-DPMNE, kategorično tvrdi da je Sporazum iz Prespe mrtav.

Premijer Zoran Zaev je protekle nedelje rekao da će SDSM pokušati da postigne dogovor o dvotrećinskoj većini, a ako z tome ne uspe, ići na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Na novinarsko pitanje da li je obezbeđena dvotrećinska većina, portparol vlade Mile Bošnjakoski kazao je da će se to videti u skupštini.

Zaev je najavio i da će razgovarati s poslanicima u Sobranju, ali još niko nije potvrdio da je takvih razgovora bilo. 

Ministar za evropske integracije Bujar Osmani kazao je da bi glasanje o ustavnim promenama u parlamentu bilo tajno kako bi se poslanicima VMRO-DPMNE koji se ne slažu sa partijskim stavom da je Sporazum iz Prespe mrtav omogućilo da izraze svoje mišljenje. Iz VMRO-DPMNE je stigao odgovor da njihovi poslanici neće ni doći na sednicu o ustavnim promenama.

 

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva, Twitter/Zoran_Zaev

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost