Tači i Haradinaj u klinču: "Ako ne promeniš stavove, smeniću te"!

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za medije pripretio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju smenom sa funkcije.

Tači je pripretio smenom ako Haradinaj ne bude „korigovao“ stavove i izjave o korekciji granica kao mogućem rešenju za sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Pozivam premijera da bude racionalniji i odgovorniji u svojim izjavama koje su u vezi sa dijalogom,“ rekao je Tači. 

Prethodno je danas Haradinaj izjavio da je ideja o korekciji granica kao rezultat dijaloga sa Srbijom mrtva i pri tome izrazio saučešće predsedniku Tačiju što njegova ideja nije uspela. 

Tači je na to na konferenciji za medije izjavio kako "dijalog nije umro,“ i ponovo pozvao premijera da vodi računa o izjavama koje daje. 

"Siguran sam da premijer ima potrebu da koriguje svoju izjavu i stavove o procesu dijaloga,“ rekao je kosovski predsednik. 

Tači je rekao kako se borba sa Beogradom odvija za stolom u Briselu i za to Kosovo ima podršku EU i SAD i dodao kako je ;od premijera očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup. 

„Naše pozicije nisu večne, predsednici i premijeri mogu da se menjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promeniti oni koji se ne poprave", poručio je Tači. 

Prema njemu današnja izjava Haradinaja o smrti ideje korekcije pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu. 

"Od premijera sam očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom. Ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama“, dodao je Tači. 

Kosovo će istrajati na pitanju pripajanja Preševske doline, a to je, veruje Tači, moguće ukoliko bude jedinstvenog stava. 

Predsednik Kosova je na konferenciji za medije govorio i o zloupotrebama lista veterana OVK i naveo da će taj slučaj biti ispitan do kraja. 

Prema njemu OVK nije imala više od 12 hiljada boraca pod oružjem, dok je Haradinaj ranije govorio da je samo u predelu Dukađinija (Metohije) bilo između 50 i 60 hiljada pripadnika OVK. 

"Zloupotreba liste veterana treba da se istraži do kraja. Svi mi znamo da nije bilo više od 12.000 veterana“, kazao je Tači. 

Predsednik smatra da premijer Haradinaj žrtvuje Preševsku dolinu samo zarad jednog čoveka, ne pominjući njegovo ime ali aludirajući na Milana Radojčića, sa kojim je Haradinaj u prijateljskim odnosima. 

"Ne mogu da žrtvujem ‘Preševsku dolinu’ zbog jednog čoveka na Severu,“ rekao je Tači.

 

b92.net
Foto: Facebook/Filipovic Biljana, tanjug/printscreen, v

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live