GRAĐANI BIH NA IZBORIMA REKLI SVOJE: EU očekuje brzo formiranje vlasti i konstruktivnu saradnju!

 

 

 Evropska unija ocenila je da su građani BiH na miran i zakonski način izrazili svoje demokratsko pravo glasajući za političke predstavnike koje čeka rad na mnogobrojnim izazovima i napretku države na putu evrointegracija.

- Novi mandat je prilika za političke lidere da ponovo pokažu i svojim građanima i EU opredeljenost i odlučnost za sprovođenje reformi neophodnih za napredak na putu ka EU - izjavili su šefica diplomatije EU i komesar za saradnju sa susedima i proširenje Federika Mogerini i Johanes Han.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da su izbori u BiH, prema preliminarnim nalazima posmatračke misje OEBS-a, bili iskreno kompetitivni, ali i da su pokazali nastavak podela po etničkim linijama.ž

- Očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima i da konstruktivno sarađuju u interesu građana svoje zemlje - navodi se u saopštenju.

Mogerinijeva i Han pozvali su na brzo formiranje parlamentarnog Doma naroda u Federaciji BiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda u BiH.

 - Sprovođenje i efikasna primena opštih izbora biće uzeti u obzir kada Evropska komisija bude pripremala mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU - navodi se u saopštenju Mogerinijeve i Hana.

 Visoki zvaničnici Evropske komisije podsećaju da je BiH podnošenjem zahteva u februaru 2016. godine donela stratešku odluku da nepovratno krene putem EU integracija i da se pridržava vrednosti EU. Dodaje se da će EU nastaviti da daje punu podršku institucijama i građanima BiH na tom putu.
 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/FedericaMog/Aktuale

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live