TUŽIBABA PLENKOVIĆ: "Srbija kleveta Hrvatsku u međunarodnoj zajednici"!

Odnosi sa Srbijom opterećeni ne samo otvorenim pitanjima rata devedesetih nego i retorikom kojom je Hrvatska oklevetana u međunarodnoj zajednici, kaže Plenković.

"Odnosi sa Srbijom su opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i agresije na Republiku Hrvatsku, poput pitanja nestalih, kulturnih dobara, regionalne jurisdikcije srbijanskog zakona, nego i retorikom kojom se Hrvatska neretko kleveta u međunarodnoj zajednici, na šta odlučno odgovaramo na svim međunarodnim forumima", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Saboru. 

On je istakao da je Hrvatska "uprkos nametnutom ratu, pobedila i da je danas članica EU i NATO". 

"Važno je da Srbija i njeno vodstvo što pre uzmu to u obzir i usvoje evropske vrednosti i pravila", istakao je Plenković, koji je u Saboru predstavio izveštaj o drugoj godini mandata Vlade. 

Premijer se u delu govora posvećenom odnosu sa susednim državama ponovo osvnuo i na nedeljne izbore u BiH rekavši da rezultati i pobeda Željka Komšića nad Draganom Čovićem u trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pokazuje da je po treći put "dezavuisan sam smisao Dejtonskog sporazuma". 

"Na osnovu rezultata vidimo da je orkestriranim delovanjem izigrana stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH kojem su u nedelju Bošnjaci na teritoriju Federacije BiH, kao jedne izborne jedinice, izabrali Željka Komšića za predstavnika u Predsedništvu uprkos plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću", rekao je Plenković. 

On je ocenio da je to loše za stabilnost i budućnost BiH, jer "nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake". 

Hrvatski premijer je zaključio da ta situacija predstavlja najveći izazov koji političkim akterima u BiH i međunarodnoj zajednici, kako je rekao, treba da ukaže na nužnost ispravljanja "ovakvih zloupotreba".

 

b92.net
Foto: wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live