Izvor:
10.09.2016 u 21:31
0

SEKSUALNI KRIMINAL HARA REGIONOM: Na meti muškarci iz BiH!

Pre nekoliko dana nekoliko prijatelja iz Mostara odlučila je da upozna neke nove ljude na internet portalima za upoznavanje, prvenstveno iz Finske, u koju planiraju da idu sledeće godine na putovanje, piše Večernji list BiH.

Na kraju su ostali iznenađeni kad su shvatili da se iza više servisa za upoznavanje kriju servisi koji osim za komunikaciju služe i za eksplicitna druženja.

Naišli smo na više obnaženih osoba koje su pozdravljale i želele da uspostave komunikaciju. Bilo je tu i žena i muškaraca – govore nam.

Ono što je još gore, uz video uživo kod pojedinih stajalo je i ime države, a u tri slučaja nalejeli su na “egzibicioniste” iz BiH.

Ostali smo zaprepašteni jer smo ulazili u više stranica koje omogućuju upoznavanje i komunikaciju s drugim ljudima. Iz Finske, gde su planirali da upoznaju nekog pre putovanja iduće godine, nisu nikog pronašli, ali tvrde da neće odustati. A stranice na koje su naišli, za one koji se na egzibicionistički način služe njima, vrlo lako mogu postati najgora noćna mora.

Naime, osoba s druge strane ih snimi i onda im pošalje snimak sa zahtevom, a ako osoba to ne ispoštuje, onaj ko ima njihov video preti da će je poslati porodici i reći što radi u slobodno vreme. Ubrzo se dogovara iznos i video nestaje. U okruženju su česta meta i BiH egzibicionisti. U susednoj Srbiji ima još metoda za ucenu, a meta su najčešće oženjeni muškarci. Prevarantkinje ih zavedu tako da im oni počnu verovati. O njima je napravio priču i “Blic”.

Naime, one stupaju u kontakt s muškarcima, ako je moguće s onima koji su u braku, i započinju konverzaciju porukama.

U početku je ta konverzacija normalna, upoznavanje, prijateljstvo… Za to vreme, ona prikupi ostale njegove kontakte (članove porodice, prijatelje na Fejsbuku). Zatim ga počne zavoditi i slati sve lascivnije poruke.

Prema rečima stručnjaka za sajber-kriminal i načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal u susednoj Srbiji Saše Živanovića, to je trenutak kada počinju problemi.

Ona šalje lascivne poruke, muškarac odgovara. Ona se obnaži pred kamerom, zatim to traži i od njega. A na to većina muškaraca bez razmišljanja pristaje, što je mamac za iznudu – govori Živanović.

Eksplicitne snimke motiviišu djevojke da počnu s tužnom pričom muškarcima… novac im treba za majku, oca, brata, sestru…

Nijedna prevarantkinja u početku direktno nije ucenjivala svoje žrtve za novac, nego započne priču o bolesti nekog bliskog. Traže nekoliko hiljada evra, a problem nastaje kad žrtva to odbije – priča Živanović, a jedan je muškarac platio čak pet hiljada evra da prikrije šta je radio.

Sajber-stručnjaci upozoravaju ljude da ne budu naivni, da se zaštite i paze s kim komuniciraju na društvenim mrežama i ne nasedaju na nemoralne ponude i zahteve.

Izvor: avaz.ba
Foto: Foto: computer.howstuffworks.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter