Izvor:
12.12.2018 u 06:21
0

DODIK: Konsultacije o mandataru za Savet ministara pismeno!

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će konsultacije članova Predsedništva sa političkim strankama zastupljenim u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o imenovanju mandatara za novi saziv Saveta ministara biti obavljene pisanim putem.

"Otkazao sam konsultacije i od političkih partija zatražio da to urade pisanim putem", naveo je Dodik.

Dodik je poručio da je spreman da, ukoliko to drugi hoće, Savet ministara bude formiran do kraja godine.

On je ponovio da je Zoran Tegeltija i dalje njegov predlog za predsedavajućeg Saveta ministara.

"Uobičajeno je da predložite predsedavajućeg i da on vodi konsultacije. To je svugde tako, ali bošnjacki predstavnici sada traže, koliko sam čuo, pisani dogovor o tome. To nikada nije urađeno i to samo govori da oni neće da formiramo brzo Savet ministara i krenemo da radimo", dodao je Dodik.

On je izjavio novinarima da namera da se konsultacije obave zajedno, usmeno, nije uspela, jer u prostorijama gde je trebalo da budu održane, nije bilo zastave Republike Srpske, odnosno bošnjački član Predsedništva BiH tražio je da ta prostorija "bude dekorisana onako kako njemu odgovara".

"I dalje ostaje problem zastave jer su istaknute dve zastave BiH od kojih jedna predstavlja BiH, a druga Federaciju BiH i ja kao srpski član Predsedništva BiH ne želim da radim pod zastavama koje mene ne predstavljaju", naglasio je Dodik.

On je ponovio da i dalje insistira da u prostoriji u kojoj se on nalazi bude istaknuta zastava Republike Srpske i da ona ne mora da stoji pored zastave BiH.

Prema njegovim rečima, nigde ne stoji da konsultacije moraju da budu direktne i usmene.

"Sačekaćemo dan-dva i kada dođu sve te konsultacije predložiću Predsedništvu da bude izabran predsedavajući Saveta ministara", saopštio je Dodik.

On je rekao da je pre dva dana razgovarao telefonom sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšicem, koji se saglasio da za danas budu zakazane konsultacije, a da je bošnjački član Šefik Džaferović rekao da u principu nema ništa protiv toga, ali da smatra da je potrebno još mesec ili mesec i po dana da se dođe do "rašcišćavanja situacije u FBiH", da bi oni izašli sa kompaktnim predlogom.

"Mislim da se sa tih mesec-dva dana kupuje vreme zbog nekih problema i odnosa u FBiH", ocenio je Dodik.

On je rekao da, za sutra najavljena sednica Predsedništva BiH, može biti održana samo ako iz prostorije u kojoj se održava bude iznesena jedna od dve zastave BiH, i to ona koja predstavlja FBiH.

Dodik je pojasnio da su organi FBiH, pošto je Ustavni sud ukinuo zastavu FBiH, rekli da će privremeno njihova biti zastava BiH.

"Na toj sednici predložiću izmene Poslovnika o radu, a ići ce i predlog izmene Zakona o zastavi, gde će kasnije biti regulisano pitanje. Ja pod te dve zastave ne želim da učestvujem i da radim i oni moraju da to razumeju", poručio je Dodik.

On je ponovio da neće odustati od price da Republika Srpska bude vidljiva u svemu jer član jedan stav tri Ustava BiH kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta, naglasivši da taj član mora da se vidi svuda u zajednickim institucijama.

"Sa tim stvarima vezano za Republiku Srpsku ja ne želim da se igram. Meni je stalo do Republike Srpske, a nije mi stalo do BiH i oni moraju da nauče tu lekciju. Mi ne idemo u Sarajevo da participiramo. Mi hoćemo da budemo reprezentativno uvažavani", istakao je Dodik.

On je rekao da nije izabran da bi se u Predsedništvu ponašao u skladu sa praksama koje je neko drugi nametnuo.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter