Izvor:
12.12.2018 u 13:21
0

VESELJI: Vojska neće ugrožavati komšije!

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da će se o transformaciju KBS u vojsku Kosova glasati u petak kao što je bilo planirano, bez obzira na upozorenje NATO, i tvrdi da ta vojska neće ugrožavati komšije.

Veselji je uveren da će generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg "imati dobre namere i shvatiti to kao naše legitimno pravo".

"Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO, koji su usko povezani sa SAD i zemljama NATO", rekao je Veselji.

Govoreći o zabrinutosti Beograda u vezi sa stvaranjem vojske, Veselji je rekao da je Priština spremna da preuzme odgovornost za Srbe na celoj teritoriji Kosova.

"Ono što treba da se desi jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucenjuje da napuste KBS, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni građani i mi ćemo ih najviše poštovati", rekao je Veselji.

Najavio je da će posle glasanja o vojsci, parlament održati sednicu kako bi se nastavio proces dijaloga sa Beogradom.

"Imamo ustav, imamo teritoriju, razgovaraćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosusedskim odnosima. Srbija mora da prizna našu zemlju i teritoriju koju imamo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, podizanje carine za 100 odsto na srpske proizvode nema cilj da obustavi dijalog i Priština će se truditi da ubedi saveznike da se akcija odnosi na nacionalnu bezbednost.

"To nije odluka koja namerava da krši dijalog, nema cilj da utiče na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba da razmišlja o Kosovu. Ne može da se ponaša onako kako joj je zgodno", rekao je Veselji.

On tvrdi da Srbija ne poštuje kosovske proizvode i dokumente.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter