Izvor:
14.09.2016 u 20:19
0

LETOVANJE U CRNOJ GORI ĆE NAM BITI SAMO USPOMENA: Potpisana “SMRTNA PRESUDA“ za turizam ove zemlje!

Ko će doći na prljavo more Crne Gore i isplati li se gubitak od 800 miliona evra od turizma kada na nekoliko kilometara od obale počne da se ekploatiše nafta?

To pitanje je poslato sa broda Goleta Verde iz Bara, na dan kada Vlada potpisuje ugovor o koncesiji za ekploataciju nafte i gasa iz podmorja sa konzorcijumom Eni-Novatek.

"Ovo malo parče zemlje ako nam unište, šta će ostati. Granice su za ograničene". Tim rečima ugovor opisuje slikarka Ružica iz Bara.

Njen sugrađanin Rajko za CdM kaže da niko neće doći da se kupa u prljavo more Crne Gore.

"Kad se zaprlja more od nafte morska obala će ga brzo doneti. Ko će onda da se kupa? Pa, platforme će biti na svega par kilometara od obale", kazao je on.

Nataša Kovačević iz NVO Green Home kaže da će Crna Gora potpisivanjem Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore ustvari potpisati smrtnu presudu za 25. godišnjicu ekološke države.

"Osuđujemo potpisivanje ugovora kojim se potpisuje i smrtna presuda obalnom turizmu i sa čijim ekološkim i ekonomskim posledicama nije upoznato više od 80 odsto građana na primorju. Dočekali smo da u godini koju je čitava svetska nauka i javnost proglasila presudnom za spas klime, mi krećemo u avanturu prekopavanja podmorja i potrage za fosilnim gorivima pogoršavajući time dodatno stanje životne sredine", kazala je Kovačević.

"Građani nemaju garancije da neće doći do izlivanja nafte, uništenja morskog biodiverziteta i obala. Crna Gora nema opremu i ljudstvo i nije u stanju da nadzire tankere, naftovode, platforme, postrojenja za tretman sirove nafte", ističe ona.

Postavljaju pitanje, kako Crna Gora misli da kontroliše rad korporacija kao što je ENI koja broji preko 400 izliva nafte godišnje i to u obalnom području koje je visokopodložno zemljotresima.

Kovačević strahuje da će turisti izbegavati crnogorsku obalu jer sigurmo da niko neće da se kupa gde su platforme.

Ekološkinja iz Hrvatske Dušica Radojičić kaže da je glavno pitanje šta građani imaju od istraživanja.

"Zbog jednog izlivanja nafte u Crnoj Gori, građani će patiti narednih 50 godina. Da li je iko razmislio kolika bi bila šteta u turizmu", kazala je ona za CdM.

Hrvatska je, ističe ona, prepoznala da ovaj projekat nema ni ekonomskog ni ekološkog smisla.

"Građani Crne Gore, nije kasno. Može se reagovati. Iznenadilo nas je što Crna Gora, koja je ekološka država, namerava da ekploatiše naftu", kazala je Radojičić.

Izvor:CDM.me
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter