Izvor:
27.12.2018 u 13:17
0

Zaev zabrinut zbog pisma koji je američki ambasador u Skoplju poslao predsednicima sudova u Makedonija!

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je zabrinut zbog pisma koji je američki ambasador u Skoplju Džes Bejli poslao predsednicima sudova u Makedonija, u kome zahteva da ne koriste američku ambasadu kao izgovor za odluke koje donose.

Tokom sednice u Sobranju na kojoj poslanici postavljaju pitanja predstavnicima vlade, poslanik iz redova VMRO-DPMNE Antonio Milošoski je tražio mišljenje premijera Zaeva povodom ovog pisma, prenose makedonske medije.

"U ovom pismu se citira razočaranost američkog ambasadorja Bejlija zbog zloupotrebe njegovog imena i njegovog povezivanja sa konstruisanjem sudskih procesa tokom donošenja odluka o pritvorima i presudama. Da li ćete vi kao premijer zahtevati istragu o tome koji su to sudije koje zloupotrebljavaju autoritet stranog ambasadora za konstruisanje sudskih procesa?“, pitao je Milošoski.

Zaev odgovara da je o pismu saznao iz medija i da je zabrinut kao i svi i da će prvo zahtevati od svog savetnika za spoljnu politiku da se sastane sa američkim ambasadorom i da zatraži objašnjenje.

"Ovo je zabrinjavajuće za sve nas. Kao što sam razumeo, pismo je napisano sa ciljem da se posalje poruka da se ne pravdaju sudske odluke na račun američke ambasade. Tokom Sporazuma iz Pržina govorilo se da je američka ambasada nametnula takav sporazum, da je to uradila Evropska unija, a svi znamo da mi donosimo odluke", rekao je Zaev.

On je dodao da razume poruku i da niko ne sme da opravdava svoje odluke ukazujući da je reč o pritisku ambasade.

"Donošenje takvog zaključka od strane strateškog prijatelja Makedonije je dovoljan znak da preuzmemo aktivnosti i analize i utvrdimo koji je razlog da dođe do takvog pisma", rekao je Zaev.

On je napomenuo da će sačekati da se Bejli vrati u Makedoniju posle praznika i da lično razgovara s njim po ovom pitanju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ZhurnalMK

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter