Izvor:
09.01.2019 u 06:40
0

SLAVI SE DAN REPUBLIKE SRPSKE: Trobojke se vijore glavnim gradom, policija u pripravnosti! Prisustvuju Ana Brnabić i patrijarh srpski Irinej!

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas se obeležava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine.

Tri godine kasnije, Republike Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine. U temelje Republike Srpske je ugrađen život 21.000 boraca.

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održane danas.

Današnjim manifestacijama prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kojoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Prethodno će na centralnom gradskom Trgu Krajine biti održan svečani defile.

Takođe, obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovaće i delegacija Srpske liste, koju će predvoditi predsednik te srpske stranke na Kosovu i Metohiji, Goran Rakić.

Obeležavanju Dana RS prisustvovaće i patrijarh srpski Irinej.

Za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH danas je neradan dan i tretira se kao državni praznik, iako taj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim.

Ustavni sud BiH, naime, utvrdio je sredinom novembra 2015. godine da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku šest meseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj drĹžavni praznik proglasio neustavnim.

Skupština je, na inicijativu tadašnje vladajuće koalicije okupljene oko SNSD tadašnjeg predsednika Milorada Dodika, raspisala referendum o 9. januaru, koji je održan 25. septembra 2016., prvom nakon Dejtona.

Na tom referendumu narod je odlučno i jedinstveno, u miru odbranio obeležavanje 9. januara, kao Dana Republike. Građani Srpske jasno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

Kurir.rs
Foto: RTRS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter