Izvor:
09.01.2019 u 08:30
0

Republika Srpska obeležava svoj dan: Vučić čestitao Željki Cvijanović, patrijarh Irinej stigao u Banjaluku!

Predsednik Srbije u čestitki je napisao da će naša država u ime "neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj".

Republika Srpska danas obeležava 27 godina postojanja, a centralna manifestacija održaće se na Trgu Krajine u Banjaluci sa početkom u 12 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

– Na dan Svetog Stefana primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbedite blagostanje, uvek računajte i na nesebičnu podršku Srbije – naveo je Vučić u čestitki.

On je dodao da će Srbija, u ime "neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj".

– U isto vreme, čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija – istakao je predsednik Srbije.

Srpski patrijarh Irinej služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a svečanosti će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, delegacija Srpske liste predvođena predsednikom Goranom Rakićem.

Kako prenosi RTRS, u Vladičanskom dvoru, patrijarha su sinoć po dolasku u Banjaluku, primili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i episkop banjalučki Jefrem.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništvom BiH je ranije rekao da Oružane snage BiH neće učestvovati u obeležavanju 9. januara.

Dan RS nastao je odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine, da bi tri godine kasnije bila i međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine.

Iako ovaj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim, on se tretira kao neradan dan za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH. Građani Srpske na referendumu 25. septembra 2016. nedvosmisleno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

Telegraf
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter