MILORAD DODIK: Definitivan stav Republike Srpske je vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je definitivan stav Republike Srpske (RS) vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez i da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici RS u Savetu ministara.

Dodik komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, kazao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

- Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez -rekao je Dodik.

Navodi se da je on ponovio da je u pogledu NATO i Akcionog plana za članstvo stav Srpske i njegov lično - privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Očekujem i od predstavnika Srpske u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske - naveo je Dodik.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

- Pozivanje na neke ranije donete odluke su potpuna konfuzija. Ako su donete odluke, zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumevaju približavanje NATO neće biti zato što Srpska i srpski narod, iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstveno što nas je NATO bombardovao i što su nam naneli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu - rekao je Dodik.

Navodi se da je Dodik ocenio da ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila posao.

- Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donetu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća - kazao je Dodik.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost