Izvor:
31.01.2019 u 17:12
0

Ambasador SAD zalupio vrata Tačiju i Haradinaju?

Priština — Nezadovoljan sastanakom sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem, ambasador SAD Filip Kosnet navodno je demonstrativno napustio sastanak.

Izlazeći je zalupio vratima, piše prištinski Zeri.

Kako piše prištinski, Kosnet je sastanak napustio zbog odbijanja Haradinaja da suspenduje takse nametnute na proizvode iz Srbije i BiH, što bi otvorilo put ka nastavku dijaloga sa Beogradom.

RTK je, pozivajući se na svoje izvore, javila da je to bio razlog što je Kosnet prvi napustio sastanak nakon samo sat vremena, a Tači, Veselji i Haradinaj su i nakon njegovog odlaska ostali u postoriji u kojoj se sastanak održavao.

Navodi se takođe da je ambasador Kosnet institucionim liderima u Prištini na sastanku jasno stavio do znanja da postoje samo dva načina za rešenje pitanja nametnutih taksi.

Prvo je, dodaje se, suspenzija taksi, na čemu će SAD insistirati do kraja, a drugo je, ako se prvo ne dogodi, nametanje američkih sankcija, što podrazumeva ozbiljno remećenje, inače, veoma dobrih odnosa Prištine i SAD.

Priština je 100 odsto uvećane takse nametnula Srbiji i BiH 21. novembra prošle godine. SAD i EU su odmah tražile suspenziju te mere, što se nije dogodilo.

Da podsetimo, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio nakon sastanaka s američkim ambasadorom da ostaje pri stavu da se takse na robu iz Srbije i BiH ne ukidaju. On je, nakon sastanka sa Kosnetom, kom su prisustvovali i kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji, rekao i da sada ne isključuje mogućnost raspada vladajuće koalicije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter