Izvor:
02.02.2019 u 08:30
0

GRANIČNA POLICIJA BiH: Zabeleženo oko 500 odsto više ilegalnih prelaza granice, broj za narednu godinu će se povećati!

Prema Nacrtu izveštaja o radu Granične policije BiH, u 2018. godini je zabeleženo oko 500 odsto više ilegalnih prelaza granice BiH u odnosu na 2017, a stručnjaci očekuju da će se u narednom periodu taj broj i povećati, kao i da će BiH biti ključna ruta za prolazak ilegalnih migranta.

Kako se navodi, u toku 2018. otkriveno 4 489 lica što je za 3 723 osobe više nego prethodne godine kada ih je bilo 766.

– Dolazak i prolazak ilegalnih migranata kroz BiH nije stao i to je ruta koja je aktivna i danas. Očekujem da će se broj povećati i da će on u prolećnim danima biti veći nego što je bio u proleće prošle godine. To je nešto na šta ukazuju svi pokazatelji koje mi imamo. Ruta ovde ostaje aktivna i očekujem da će biti jedna od ključnih za prelazak i prolazak migranata u EU – kazao je zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da se na graničnim prelazima s toplijim danima očekuje složenija situacija po pitanju situacije s migrantima.

– Ono što je izvesno jeste da složeniju situaciju očekujemo s toplijim danima, jer u Grčku kontinuirano pristižu novi migranti, ali preuranjeno je govoriti o broju ilegalnih migranata na granici BiH – kazao je Galić.

Kako je navedeno u Nacrtu izveštaja o radu Granične policije BiH, u skladu s potpisanim Međunarodnim sporazumima o readmisiji – admisiji lica u 2018. godini prihvaćeno je za oko 137 odsto više stranih državljana u odnosu na 2017. godinu.

– Po sporazumu s Hrvatskom prihvaćeno je 695 stranih državljana i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jedan državljan Sirije – stoji u nacrtu.

Kako je rečeno, iz BiH je izvršena readmisija 984 strana državljana, što je za skoro 80 odsto više nego 2017, a najveći broj stranaca je predat Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/EllieMae411

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter