Izvor:
03.02.2019 u 09:25
0

NIKOLA GRUEVSKI: Vratiću se u Makedoniju,privremeno sam u Budimpešti!

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je dobio politički azil u Mađarskoj, izjavio je da je Makedoniju napustio po standardnoj proceduri, odnosno, da je otišao u mađarsku ambasadu u Tirani, gde je, kako navodi, zbog bezbednosnih razloga odlučeno da bude prebačen u Budimpeštu.

On je u ekskluzivnom intervjuu juče istakao da pre nego što je otišao iz zemlje nije imao kontakt s mađarskim vlastima, kao ni s vlastima Albanije, Srbije i Crne Gore, preko kojih je stigao do Budimešte.

– Zbog bezbednosnih razloga odlučeno je da budem transportovan u Mađarsku, a da tamo imigrantske vlasti odluče da li će mi dati status političkog azilanta ili ne – rekao je Gruevski i dodao da mislim da je to izjavio i mađarski premijer Viktor Orban.

Gruevski kaže da je politički azil tražio zbog političkog progona od strane aktuelne vlade u Makedoniji, a da su vlasti u Mađarskoj analizirale njegov zahtev i nakon konsultacija u Birou za imigraciju donele odluku da postoji dovoljno dokaza i dovoljno razloga za odobravanje političkog azila zbog političkog progona u Makedoniji.

– Mislio sam da ću da idem u zatvor, iako nepravedno, iako je reč o političkom progonu, ali… sam dobio informacije o mojoj likvidaciji u zatvoru, ne odmah čim uđem, već nakon nekog perioda. U tom trenutku sam promenio odluku – rekao je Gruevski.

On kaže da je informacije da će biti likvidiran dobio od lica koja su dobro informisana o stanju u makedonskim zatvorima.

– Ne mogu da kažem javno ko je stajao iza moje potencijalne likvidacije, jer u ovom trenutku nemam dokaze, ali sam dobio informacije od poverljivih ljudi i na osnovu toga sam odlučio da odem iz Makedonije i zatražim politički azil – naveo je Gruevski.

Upitan zašto je tražio azil u Mađarskoj, on je rekao da je tako odlučio jer je reč o državi članici Evropske unije, članici NATO i državi koja ima nezavisne institucije.

Gruevski u intervjuu ipak nije hteo da otkrije kako je prešao makedonsko-albansku granicu, već kaže da ostavlja da se time pozabavi aktuelna vlast u Makedoniji.

– Makedoniju sam napustio veoma jednostavno. Prvo, u Albaniji sam se prijavio u ambasadi Mađarske gde sam i zatražio politički azil i sa te lokacije sam došao u Mađarsku na način koji je bio utvrđen u ambasadi nakon konsutlacija. Zbog činjenice da sam bio premijer, zbog bezbednosnih razloga, rekli su mi da je dobro da budem transportovan od njihove strane u Mađarsku – rekao je Gruevski.

Upitan da li je dobio pomoć aktuelne makedonske vlasti u pripremanju i sprovođenju bekstva, on je odgovorio negativno, ističući da je aktuelna vlast "spremna samo da mu našteti".

Gruevski kaže da je iz Tirane preko albansko-crnogorske i crnogorsko-srpske granice prelazio sa ličnom kartom, dok je srpsko-mađarsku granicu prešao sa dokumentom koji mu je bio izdat u mađarskoj ambasadi u Tirani.

Komentarišući svoje prethodne izjave da neće pobeći iz Makedonije, Gruevski kaže da je rekao premijeru Zoranu Zaevu prošle godine da može da ga hapsi, "ali da odustane od sprovođenja Tiranske platforme, nanošenja štete državi i hapšenja njegovih saradnika".

– Zaev niti je odustao od Tiranske platforme, niti je sačuvao ime države, već je promenio na veoma drzak i bezobrazan način, plus je potpisao štetan dogovor sa Bugarskom i hapsio sve što stigne – napominje Gruevski.

U svom prvom intervjuu nakon bekstva iz Makedonije Gruevski kaže da će se sigurno jednog dana vratiti u Makedoniju.

– Ja sam privremeno ovde kako bih se zaštitio od političkog progona aktuelne vlasti, iako sam nepravedno osuđen. Do poslednjeg trenutka sam se borio na sudu. Ali smatram da sam doneo dobru odluku kako bih sprečio da se ova marionetska vlast u Makedoniji iživljava na da mnom – objašnjava bivši makedonski premijer.

On je, takođe, rekao da se ne ljuti na svoje bivše saradnike i aktuelnog lidera VMRO-DPMNE što su osudili njegovo bekstvo, navodeći da je svestan da su oni pod snažnim pritiskom aktuelnih vlasti u Skoplju i da su prinuđeni tako da govore.

Gruevski je u intervjuu zaključio da je na vlastima u Mađarskoj da odlučuje o tome da li će ga izručiti Makedoniji ili ne, te podseća da je do sada bio dva puta pozvan na razgovore koji su trajali duže od šest sati, kako bi se, kako on kaže, mađarske vlasti u celosti upoznale sa njegovim slučajem.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter