Izvor:
21.09.2016 u 23:15
0

PO ISTOM RECEPTU KAO ZA PROSLAVU DANA RS: Bakir Izetbegović hoće da UKINE Republiku Srpsku!

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović planira da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu, kojom će pokušati da ospori naziv Republike Srpske, saznaju “Narodne” od izvora bliskog lideru SDA.

Tezu za osporavanje Republike Srpske baziraće na tome da se u njenom nazivu prepoznaje samo jedan narod, te da je on diskriminatorski po građane koji nisu Srbi, podvlačeći da je uspostavljen u Skupštini srpskog naroda BiH, bez učešća Bošnjaka i Hrvata. Prema saznanjima “Narodnih”, Izetbegović će se pozvati i na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine, kojom je umjesto člana 1. Ustava Republike Srpske, koji je glasio da je “RS država srpskog naroda i građana koji u njoj žive”, određeno da je “Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, ravnopravno učestvuju u vršenju vlasti”, ali i na nedavnu odluku o neustavnosti 9. januara, Dana Republike.

– Timovi Bakira Izetbegovića iz predmeta protiv Srba, vođenih pred Haškim tribunalom i Sudom BiH, vade dijelove presuda kojim pokušavaju da dokažu da je na teritoriji RS izvršeno sistematsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, pokušavajući da dokažu da je “sve kulminiralo genocidom u Srebrenici”, da je RS “genocidna tvorevina” i da nesrpski narod pod tim nazivom ne osjeća sigurnost – tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da će u apelaciju Bakira Izetbegovića biti uvršten i Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojila vlada Dragana Mikerevića i obraćanje predsjednika RS Dragana Čavića, od 22. juna 2004. godine, neposredno nakon što je Vlada SDS-a i PDP-a usvojila sporni izvještaj.

Naš izvor tvrdi da Izetbegović vjeruje da će za odluku o ukidanju naziva RS glasati troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, bivših visokih funkcionera SDA, tako da će Ustavni sud, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, odlučiti u korist bošnjačkog apelanta.

Izvor “Narodnih” navodi da će, nakon lokalnih izbora, Izetbegović izvršiti pritisak na svoje koalicione partnere iz Saveza za promjene, da u Narodnoj skupštini RS ne podrže prijedlog da se građani o ukidanju naziva RS izjašnjavaju na novom referendumu.

Narodne.net
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter