Izvor:
22.09.2016 u 16:34
0

SVE JE SPREMNO: Hrvatska postavlja žicu na granici sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom!

Hrvatska priprema novu strategiju za izbeglice i namerava da postavi žicu na granici sa BiH i Srbijom jer ne želi da bude "hot-spot", piše hrvatski Jutarnji list i ističe da su se okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično promenile.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj hrvatski dnevnik navodi da Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor šta će učiniti ukoliko sledećeg meseca propadnu pregovori Evropske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbeglice iz Turske krenu li tzv. balkanskom rutom.

Konkretne odluke nisu donete ni na sednici Saveta za nacionalnu sigurnost koja je u subotu održana u Splitu, podseća list i pozivajući se na nezvaična saznanja dodaje da je problem migranata bila je jedna od glavnih tema sednice.

Aktualni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i dalje tvrdi da Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi talas migranata. S druge strane u HDZ-u kao izbornom pobedniku i stranci koja sastavlja novu vladu službeno se ne izašnjavaju o ovom problemu koji bi mogao uskoro zapljusnuti Hrvatsku, piše list.

Okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično su se promenile. Hrvatska više neće moći biti tranzitna zemlja za izbeglice. Ukoliko želimo izbeći da Hrvatska postane ''hot spot'' za izbeglice, moramo zaštititi naše granice i postaviti žicu na granicu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini”, tvrdi za Jutarnji zvaničnik odlazeće hrvatske vlade.

Prema rečima tog izvora, ne dolazi u obzir da Hrvatska postane "hot spot" za izbeglice.

Na stručnjacima za graničnu bezbednost je da kažu kako se može osigurati hrvatska granica i politika to mora prihvatiti.

"Ukoliko je potrebno postaviti žicu, politika mora doneti takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide”, rekao je jedan zvaničnik vladajuće HDZ.

I on je, piše list, naravno svestan da su se prilike u u poslednjih godinu dana promenile i da Hrvatska više neće moći migrante da prebacuje u Sloveniju.

To je, podseća se, pre nekoliko dana poručio i slovenački premijer Miro Cerar, rekavši da njegova zemlja neće prihvaćati migrante iz Hrvatske. Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Mađarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog talasa migranti iz Hrvatske neće imati gde.

Zbog toga Hrvatska mora aktivno da zaštiti svoju granicu i prema Srbiji i prema Bosni i Hercegovini. Jer jednom kada nekoliko desetina hiljada migranata uđe u Hrvatsku i neće moći dalje, bit će kasno, piše list pozivajući se na svoje izvore..

Na to je, dodaje ovaj zagrebački dnevnik, iz Njujorka upozorila i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, poručivši da u slučaju novog migrantskog vala Hrvatska ne bi mogla propuštati izbeglice jer su granice susednih zemalja zatvorene te da mora zaštititi svoju teritoriju.

“Mi se moramo pripremati za to da zavisimo ponajpre od sebe samih, da smo pripremni zaštititi svoju teritoriju i svoje granice i da pomognemo svakome kome treba pomoć”, zaključila je predsednica. Protivnici postavljanja ogradena granicu prema Srbiji s druge strane tvrde da bi u tom slučaju izbeglička ruta krenula preko Bosne i Hercegovine i potom u Hrvatsku, a da je tu granicu nemoguće čuvati.

“Oni koji to pričaju neka onda javno kažu da hrvatske snage sigurnosti nisu sposobne čuvati državnu granicu. Umesto što to govore, bolje bi bilo da se pokrenu kako bi se aktivirali svi potrebni resursi za zaštitu naše granice”, tvrde sagovornici lista.

Inače, granica između Hrvatske i BiH duga je više od 1.000 km.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/InSerbiaNetwork

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter