Izvor:
16.03.2019 u 19:12
0

EPIDEMIJA U BIH UZIMA MAHA: Svakog dana se javi više od 10 novih pacijenata sa morbilima!

Nakon saznanja da je na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) umrla beba zaražena malim boginjama, u glavnom gradu BiH raste strah od širenja ove bolesti.

Vest o smrti bebe na Pedijatriji na Jezeru jučer su potvrdili i iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ali i saopštenjem upućenim svim medijima s KCUS-a, odakle se, inače, retko oglašavaju o dešavanjima koja su od javnog interesa.

Ali, i dalje nije jasno zašto je tek u četvrtak objavljeno da je umrla jedna beba, kad se o tome saznalo još u ponedeljak. Tada je ta vest javljena redakciji Avaza koji je objavio i odgovor KCUS-a da informaciju ne mogu ni potvrditi ni demantovati.

S duge strane, roditelji devetomesečne Ajdine Osmanović o njenoj smrti obavešteni su u četvrtak. Je li moguće da se od roditelja tri dana krila informacija o smrti bebe ili je, pak, umrla još jedna, iz KCUS-u, ne odgovaraju.

U saopštenju KCUS-a tvrdi se, pak, da je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti te još jedno dete na Pedijatrijskoj klinici, koje ima teške plućne komplikacije i na respiratoru je.

U posebno teškom stanju je beba stara šest meseci, koja nije vakcinisana. "Na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a svakog dana se javi više od 10 novih pacijenata sa morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Veoma je moguće da će epidemija u narednim danima imati intenzivniju sliku", potvrdili su sa KCUS.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naveli su da je od januara do juče 113 osoba zaraženo. Najviše obolelih je na području sarajevske opštine Novi Grad.

Pretpostavlja se da je stvarni broj oboljelih barem pet puta veći od onog prijavljenog Zavodu! Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo, kaže da su njihove ekipe svakodnevno na terenu i da se slučajevi prate.

– Utvrdili smo da imamo skoro 120.000 stanovnika starosti od 0 do 30 godina, a kako je pokrivenost imunizacijom manja od 50 odsto, teoretski, imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Nadamo se da do toga neće doći. Sve radimo kako bismo smanjili rizik od obolevanja. Utvrdili smo da su svi oni koji su oboljeli iz grupe nevakcinisanih – ističe Pilav.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter