Izvor:
02.04.2019 u 07:57
0

VERNICI POBEDILI! MOLITVOM ODBRANILI SVETINJU: Policija se povukla , Krstionica kod Tivta danas neće biti srušena! (VIDEO)

Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica "Suza Njegoševa" u vlasništvu mitropolije crnogorko-primorske, čije rušenje je najavljeno za danas, povukla se nešto posle sedam sati zbog velikog broja ljudi.

Oni su se povukli na poziv sveštenika Manastira Miholjska prevlaka, a na fejsbuk profilu tog manastira objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Policija je u velikom broju počela da stiže na ostrvo i da opkoljava krstionicu u ranim jutarnjim satima, a njeno rušenje najavljeno je za 9.

Tokom noci zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom, a služeno je svenoćnjo bdenje.

A u 9 sati je počela jutarnja liturgija kojoj prisustvuje nezapamceno veliki broj vernika, medu kojima su poslanik DF-a Milun Zogovic, predsednik Prave Crne Gore Marko Milacic, potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjevic, predsednica SO Kotor Dragica Perovic, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Miajlo Backović pozvao je ranije danas policajce da se povuku, pođu kućama i zagrlile svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju Sveštenstvo, ipak, očekuje da će se u zakzano vreme pojaviti građevinski inspektor Dragan Zejak, koji će, verovatno, konstatovati da nema uslova da se izvrši naredba o rušenju krstionice.

Backović je, u izjavi za portal IN4S, osudio, kako je rekao, "policijski desant" na krstionicu.

Prema njegovim rečima, jake policijske snage su još uvek prisutne u blizini krstionice.

On je naveo da je razgovarao sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

Backović je, takođe, podsetio i na reči premijera Duška Markovića, koji je pre nekoliko dana kazao da će se graditi tamo gde narod želi da se gradi, i isto tako da se neće graditi, tamo gde to narod ne želi.

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenje krstionice "Suze Njegoševe" na Prevlaci.

Rešenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Krstionica se nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene pri više od 11 vekova.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva – Krstionica, izgrađena u skladu sa arhitekturom 9. veka i, posvećena je Svetom Lovćenskom tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Poziv vlastima da preispitaju odluku o rušenju krstionice uputili su i tivatski odbori Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore.

Rešenje o rušenju doneto 14. decembra ove godine.

Pogledajte u videu OVDE!

Kurir
Foto: Facebook

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter